Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
İKT-23-108MAKRO İKTİSAT POLİTİKALARISeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Ekonominin bir bütün olarak nasıl işlediği, nasıl dengeye geldiği, denge dışı durumların neler olabileceği ve alternatif çözüm önerilerini tartışmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Serkan KÜNÜ
Öğrenme Çıktıları
11 Alternatif model varsayımlarına dayalı olarak toplam talep (AD) ve toplam arz (AS) doğrularını türetebilir. 2 Alternatif makro modeller çerçevesinde türetilen AD ve AS doğrularını mukayeseli olarak açıklayabilir ve tartışabilir. 3 Para ve maliye politikalarının hasıla başata olmak üzere temel makro değişkenler üzerinde yaratabileceği etkileri açıklayabilir ve mukayeseli olarak tartışabilir. 4 Kapalı veya dışa açık bir ülke durumunda ekonomi politikasının içerdiği benzerlikler ve farklılıkları kavrayabilir. 5 Dışa açık bir ekonomide makro ekonomik ilişki örüntülerini ve dengelenme süreçlerini açıklayabilir ve tartışabilir. 6 Alternatif sermaye hareketliliği ve döviz kuru rejimleri geçerliyken makro ekonomik ilişki örüntülerini ve dengelenme süreçlerini açıklayabilir ve tartışabilir. 7 Alternatif sermaye hareketliliği ve döviz kuru rejimleri geçerliyken para ve maliye politikalarının hasıla başta olmak üzere temel makro değişkenler üzerindeki etkilerini açıklayabilir. 8 Alternatif makro model yaklaşımlarını kullanarak güncel ekonomik tartışmaları analiz edebilir. 9 Aynı ya da benzer politika setinin farklı ülke, dönem, fırsat, koşullar vb. faktörlere bağlı olarak farklı sonuçlar üretebileceğini idrak edebilir. 10 Dışa açık bir küçük ülkede ekonomi politikasının önemini, zorluklarını ve risklerini idrak edebilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
YOK
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
1 Alternatif model varsayımlarına dayalı olarak toplam talep (AD) ve toplam arz (AS) doğrularını türetebilir. 2 Alternatif makro modeller çerçevesinde türetilen AD ve AS doğrularını mukayeseli olarak açıklayabilir ve tartışabilir. 3 Para ve maliye politikalarının hasıla başata olmak üzere temel makro değişkenler üzerinde yaratabileceği etkileri açıklayabilir ve mukayeseli olarak tartışabilir. 4 Kapalı veya dışa açık bir ülke durumunda ekonomi politikasının içerdiği benzerlikler ve farklılıkları kavrayabilir. 5 Dışa açık bir ekonomide makro ekonomik ilişki örüntülerini ve dengelenme süreçlerini açıklayabilir ve tartışabilir. 6 Alternatif sermaye hareketliliği ve döviz kuru rejimleri geçerliyken makro ekonomik ilişki örüntülerini ve dengelenme süreçlerini açıklayabilir ve tartışabilir. 7 Alternatif sermaye hareketliliği ve döviz kuru rejimleri geçerliyken para ve maliye politikalarının hasıla başta olmak üzere temel makro değişkenler üzerindeki etkilerini açıklayabilir. 8 Alternatif makro model yaklaşımlarını kullanarak güncel ekonomik tartışmaları analiz edebilir. 9 Aynı ya da benzer politika setinin farklı ülke, dönem, fırsat, koşullar vb. faktörlere bağlı olarak farklı sonuçlar üretebileceğini idrak edebilir. 10 Dışa açık bir küçük ülkede ekonomi politikasının önemini, zorluklarını ve risklerini idrak edebilir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
11 Planlanan harcama ve hasıla düzeyi; Planlanan harcama, faiz haddi ve hasıla düzeyi 2 Para ve maliye politikası 3 Toplam talep ve toplam arz 4 Hasıla ve fiyat düzeyi 5 Enflasyon, hasıla ve işsizlik 6 Enflasyon, hasıla ve işsizlik 7 Açık ekonomide toplam harcama ve hasıla 8 Mundell-Fleming modeli 9 Açık ekonomide toplam talep, toplam arz 10 Açık ekonomide toplam harcama ve hasıla 11 Mundell-Fleming modeli 12 Açık ekonomide toplam talep, toplam arz 13 Araştırma ödevi sunum 14 Genel tekrar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
MAKRO İKTİSAT/ ERDAL ÜNSAL
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım15252
Soru-Yanıt11515
Alan Çalışması11515
Seminer11515
Makale Kritik Etme11515
Bireysel Çalışma12020
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11515
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)166
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1
ÖÇ15
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr