Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
İKT-23-112MİKRO EKONOMİK ANALİZ - ISeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
İktisat Yüksek Lisans programının amacı iktisat alanında sağlam temele sahip olan ekonomi uzmanları yetiştirmektir. Mezunlar, küresel gelişmeleri takip etme ve karşılaşılacak sorunlara bölgesel ve yerel düzeyde çözüm geliştirme yetisine sahip olarak üst düzey yöneticiliğe aday olabilecekleri gibi, ekonomi alanında doktora düzeyinde eğitime devam edebilecek nitelikleri de elde edeceklerdir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
SERKAN KÜNÜ
Öğrenme Çıktıları
11 Mikroiktisada dair temel kavramları tanımlayabilir. 2 Fiyat mekanizmasının işleyişini anlayabilir ve açıklayabilir. 3 Esneklik kavramını ayrıntılı bir şekilde yorumlayabilir. 4 Tüketicinin ekonomik davranışını analiz edebilir. 5 Gelir ve ikame etkilerini derinlemesine açıklayabilir. 6 Mikroiktisadi problemleri tespit ederek bu problemlere alternatif çözümler üretebilir. 7 Mikroiktisadi olayları iktisadi literatür diliyle yorumlayabilir. 8 Mikroiktisadi konularla ilgili yapılan tartışmalara katılabilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
İktisat Yüksek Lisans Programı, master seviyesinde iktisat eğitimi görmek isteyenlere Türkiye'de yüksek standartta bir olanak sağlamaktadır. Yüksek Lisans Programı, iş hayatındaki ekonomik sorunların çözümünde teorik bir altyapıya ve analitik yöntemlere gereksinim duyan yeni mezun ve/veya çalışanlara yönelik tasarlanmıştır. Program dili Türkçe'dir. Programın içeriği ve söz konusu içeriği aktaracak alanlarında uzman ve deneyimli eğitim kadrosu, mezunlarının gerek akademik gerekse kamu ve özel sektörde kariyerlerine yüksek seviyede bir birikimle başlamalarını sağlayacak şekilde yapılandırılmıştır. Öğrencilerin programı 2 senede tamamlamaları beklenmektedir. Bir senelik ders alma sürecinden sonra öğrenciler istedikleri bir alanda, seçecekleri tez danışmanları tarafından bir sene sürecek araştırmaya yönlendirileceklerdir. Yüksek Lisans dersleri gündüz verilmektedir ve gerekli koşulları sağlayan lisans ve/veya yüksek lisans mezunlarına açıktır. Derslere devam zorunludur. Derslerin % 20'sinden fazlasına devam etmeyen öğrenci, o ders ya da derslerin yarıyıl sonu genel sınavlarına alınmaz. Program eğitim dili Türkçe'dir.
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
YOK
Dersin İçeriği
1 MİKROİKTİSADIN NİTELİĞİ 2 PİYASANIN TALEP YÖNÜ 3 TALEBİN FİYAT ESNEKLİĞİ 4 PİYASANIN ARZ YÖNÜ 5 ARZIN FİYAT ESNEKLİĞİ 6 PİYASA DENGESİ ve PİYASA DENGESİNİN DEĞİŞMESİ 7 TÜKETİCİ TERCİHLERİ 8 KAYITSIZLIK EĞRİLERİ 9 BÜTÇE DOĞRUSU ve TÜKETİCİ DENGESİ 10 TÜKETİCİ DAVRANIŞI VE BİREYSEL TALEP 11 GELİR VE İKAME ETKİLERİ (Gelirdeki Eşdeğer Değişme (Klasik Yaklaşım)) 12 GELİR VE İKAME ETKİLERİ (GELİRDEKİ TELAFİ EDİCİ DEĞİŞME (HİCKS YAKLAŞIMI)) 13 GELİR VE İKAME ETKİLERİ (MALİYET FARKI (SLUTSKY YAKLAŞIMI)) 14 PİYASA TALEBİ VE ESNEKLİKLER
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
11 MİKROİKTİSADIN NİTELİĞİ 2 PİYASANIN TALEP YÖNÜ 3 TALEBİN FİYAT ESNEKLİĞİ 4 PİYASANIN ARZ YÖNÜ 5 ARZIN FİYAT ESNEKLİĞİ 6 PİYASA DENGESİ ve PİYASA DENGESİNİN DEĞİŞMESİ 7 TÜKETİCİ TERCİHLERİ 8 KAYITSIZLIK EĞRİLERİ 9 BÜTÇE DOĞRUSU ve TÜKETİCİ DENGESİ 10 TÜKETİCİ DAVRANIŞI VE BİREYSEL TALEP 11 GELİR VE İKAME ETKİLERİ (Gelirdeki Eşdeğer Değişme (Klasik Yaklaşım)) 12 GELİR VE İKAME ETKİLERİ (GELİRDEKİ TELAFİ EDİCİ DEĞİŞME (HİCKS YAKLAŞIMI)) 13 GELİR VE İKAME ETKİLERİ (MALİYET FARKI (SLUTSKY YAKLAŞIMI)) 14 PİYASA TALEBİ VE ESNEKLİKLER
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
MİKRO EKONOMİ (Prof.Dr. MUSTAFA KAL)
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav2100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı2100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
YOK
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Quiz122
Derse Katılım15252
Uygulama/Pratik11515
Problem Çözümü11010
Soru-Yanıt11515
Seminer11515
Makale Kritik Etme11010
Bireysel Çalışma12020
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11515
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)173
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1
ÖÇ1 
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr