Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
TBİ-23-122BİTKİ UÇUCU YAĞ VE EKSTREKLERİNİN TARIMDA KULLANIMISeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu derste, bitkilerden elde edilen uçucu yağ ve ekstrelerin biyolojik kontrol ajanı ve pestisit olarak kullanım imkanlarının araştırılmasının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe USANMAZ BOZHÜYÜK
Öğrenme Çıktıları
1Kokulu ve aromatik bitkilerden uçucu yağ ve ekstrelerin nasıl ve hangi kısımlarından elde edileceği, uçucu yağ ve ekstrelerin tarımda nasıl kullanılacağı, Hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadelede ekstre ve uçucu yağların nasıl kullanacağını öğretilecektir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
BİTKİ UÇUCU YAĞ VE EKSTRELERİN TARIMDA KULLANIMI
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
YOK
Dersin İçeriği
Bu derste kokulu ve aromatik bitkilerden çeşitli yöntemlerle elde edilen uçucu yağlar ve ekstraktların tarımda kullanım olanaklarının araştırılması ve mücadelede biyo-pestisit olarak kullanılma potansiyellerinin araştırılması amaçlanmaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
11)Uçucu yağlar hakkında genel bilgiler 2)Uçucu yağ ve ekstrelerin elde edileceği bitkilerin nasıl toplanması gerektiği 3)Bitkilerin kurutulma yolları 4)Bitkilerden uçucu yağ elde etme yolları 5)Bitkilerden ekstrelerin elde edilme yolları 6)Uçucu yağ ve ekstrelerde verim hesaplama 7)Uçucu yağların genel özellikleri 8)Bitkiler neden uçucu yağ üretirler? 9)Bitkilerin yetişme yerleri ve iklime gore uçucu yağ miktarlarında olan değişmeler 10)Uçucu yağ ve ekstreler elde edilirken dikkat edilmesi gereken hususlar 11)Uçucu yağ ve ekstrelerin herbisidal etkileri 12)Uçucu yağ ve ekstrelerin antibakteriyel etkileri 13)Uçucu yağ ve ekstrelerin insektisit etkileri 14)Uçucu yağ ve ekstrelerin gelecekte pestisit olarak kullanılabilme potansiyelleri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Baydar, H., 2005: Tıbbı,Aromatik ve keyif Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Yayın No: 51. Uçucu yağ ve ekstrelerle ilgili yapılan makalelerden derlenen ders notu kullanılacaktır.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
YOK
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma11010
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)58
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr