Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | TBİ-23-122 | BİTKİ UÇUCU YAĞ VE EKSTREKLERİNİN TARIMDA KULLANIMI | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bu derste, bitkilerden elde edilen uçucu yağ ve ekstrelerin biyolojik kontrol ajanı ve pestisit olarak kullanım imkanlarının araştırılmasının öğretilmesi amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe USANMAZ BOZHÜYÜK |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Kokulu ve aromatik bitkilerden uçucu yağ ve ekstrelerin nasıl ve hangi kısımlarından elde edileceği, uçucu yağ ve ekstrelerin tarımda nasıl kullanılacağı, Hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadelede ekstre ve uçucu yağların nasıl kullanacağını öğretilecektir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
BİTKİ UÇUCU YAĞ VE EKSTRELERİN TARIMDA KULLANIMI |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
YOK |
Dersin İçeriği |
Bu derste kokulu ve aromatik bitkilerden çeşitli yöntemlerle elde edilen uçucu yağlar ve ekstraktların tarımda kullanım olanaklarının araştırılması ve mücadelede biyo-pestisit olarak kullanılma potansiyellerinin araştırılması amaçlanmaktadır. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | 1)Uçucu yağlar hakkında genel bilgiler
2)Uçucu yağ ve ekstrelerin elde edileceği bitkilerin nasıl toplanması gerektiği
3)Bitkilerin kurutulma yolları
4)Bitkilerden uçucu yağ elde etme yolları
5)Bitkilerden ekstrelerin elde edilme yolları
6)Uçucu yağ ve ekstrelerde verim hesaplama
7)Uçucu yağların genel özellikleri
8)Bitkiler neden uçucu yağ üretirler?
9)Bitkilerin yetişme yerleri ve iklime gore uçucu yağ miktarlarında olan değişmeler
10)Uçucu yağ ve ekstreler elde edilirken dikkat edilmesi gereken hususlar
11)Uçucu yağ ve ekstrelerin herbisidal etkileri
12)Uçucu yağ ve ekstrelerin antibakteriyel etkileri
13)Uçucu yağ ve ekstrelerin insektisit etkileri
14)Uçucu yağ ve ekstrelerin gelecekte pestisit olarak kullanılabilme potansiyelleri | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Baydar, H., 2005: Tıbbı,Aromatik ve keyif Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Yayın No: 51.
Uçucu yağ ve ekstrelerle ilgili yapılan makalelerden derlenen ders notu kullanılacaktır. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | YOK |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|