Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
TBİ-23-191YEM BİTKİLERİNİN BESLEME DEĞERİ VE OT KALİTESİNE ETKİLİ FAKTÖRLERSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Otun kalitesinden sorumlu olan yem dokusunun hücre içi ve hücre dışı maddelerinin neler olduğunu ve bunların kimyasal yapısını ortaya koymaktır. Ayrıca bitki-hayvan-çevre faktörlerinin etkisi altında ortaya çıkan ve subjektif bir kavram olan besleme değerinin yapılan bazı ölçümlerle nasıl objektif hale getirileceği bu dersin kapsamını oluşturacaktır. Son olarak otun kalitesine ve besleme değerine etki eden bitkisel, çevresel ve kültürel uygulamalar detaylı bir şekilde irdelenecektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Süleyman TEMEL
Öğrenme Çıktıları
1Konu ile ilgili temel yeterlilik ve pratik yapma becerisi kazanır.
2Alanın terminolojisine hakim olur ve diğer bilim dalları arasında düşünme yeterliliği kazanır.
3Eleştirel düşünme yeteneği kazanır ve öz eleştiri yapma imkanı bulur.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
1. Yem bitkilerinin besleme değeri hakkında bilgi seviyelerini artırmak, 2. Ot kalitesine etkili faktörler hakkında bilgi seviyelerini artırmak, 3. Otun besleme değeri ve kalitesinin hayvan beslemede ne kadar önemli bir yere sahip olduğu bilgisini kazandırmak 4. Ot kalitesine etkili olan faktörlerin otun besleme değerinde ne kadar önemli bir yere sahip olduğu bilgisini kazandırmak
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Yem bitkilerinde besleme değerinin tanımı; 1-Otun kimyasal kompozisyonu 2-Morfolojik yapı ve doku organizasyonu 3-Tüylülük, 4-Dikenlilik
2Yem bitkilerinde besleme değerinin tanımı (Devamı); 1-Toksik maddelerin varlığı 2-Lezzetlilik ve hayvan tercihi 3-Sindirilme oranı ve yarayışlılık
3Besleme Değerine etki eden faktörler 1-Bitkisel faktörler a-Tür ve varyete
4Besleme Değerine etki eden faktörler 1-Bitkisel faktörler b-Olgunluk
5Besleme Değerine etki eden faktörler 2-Çevre faktörleri a-Yağış b-Işık c-Toprak Özellikleri
6Besleme Değerine etki eden faktörler 2-Çevre faktörleri (devamı) a-Hastalıklar b-Zararlılar c-Yabancı Otlar d-Depolama şartları
7Besleme Değerine etki eden faktörler 3-Kültürel Uygulamalar a-Gübreleme b-Sulama c-Biçim zamanı
8Morfolojik ve kimyasal kompozisyon
9Alınma Sindirim ve Yarayışlılık
10Yem bitkilerinin kimyasal yapısı 1.Hücresel maddeler -Proteinler -Eriyebilir Karbonhidratlar -Organik asitler -Eter ekstratlar -Alkoloid ve Glikozitler -Vitaminler -Pektinler
11Yembitkilerinin kimyasal yapısı (Devamı) 2.Hücre duvarı maddeleri -Selüloz -Hemiselüloz -Lignin -Taninler -Mineraller
12Kaba yemlerin besleme değerine göre sınıflandırılması 1.Fiziksel Değerlendirme
13Kaba yemlerin besleme değerine göre sınıflandırılması 2.Kimyasal değerlendirme
14Kaba yemlerin besleme değerine göre sınıflandırılması 3.Biyolojik Değerlendirme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders kitabı: 1. Çeşitli kaynaklardan derlenip toplanmış ve bireysel bazda hazırlanmış 14 bölümlük metin notları ve her bir bölüme ait slaytlar. Önerilen Kaynaklar (Yardımcı kaynaklar): 1. Yembitkileri. Baklagil yem bitkileri. Cilt II. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, 2009. İzmir. 2. Yembitkileri. Buğdaygil ve diğer familyalardan yem bitkileri. Cilt III. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, 2009. İzmir.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Gözlem6212
Gösterme6212
Bireysel Çalışma14848
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12424
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14848
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)189
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1555444
ÖÇ2555444
ÖÇ3555444
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr