Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GIM-23-113GIDA BİYOKİMYASI - ISeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilerin Gıda biyokimysıa alanında ileri düzeyde bilgi kazanmalarını sağlamak. Öğrencilerin Gıda biyokimyası bilgilerini gıdalarda yer alan kimyasal ve biyokimyasal reaksiyonlar ile birleştirmelerini sağlamak
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr.Ögr.Üyesi Elif Duygu KAYA
Öğrenme Çıktıları
1Gıdalarda bulunan temel bileşenler hakkında bilgi edinir
23. Gıdalarda gerçekleşen Biyokimyasal Reaksiyonları Ögrenmek
3Metabolizmanın temel özellikleri hakkında detaylı bilgi kazanır
4Gıdlarda meydana gelen kimyasal reaksiyonları öğrenir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Gıdalarda Su Gıda Karbonhidratları Gıda Proteinleri, Enzimler ve gıda endüstrisindeki uygulamaları Lipitler Nükleik asitler Oksidasyon Lipitlerin oksidasyonu Gıda katkıları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda Su ilişkisiyokyok
2Gıda Glikobiyolojisi ve Gıda karbonhidratlarıyokyok
3Aminoasitler, Oligopeptitler, polipeptitler ve Proteinleryokyok
4Gıda Endüstrisindeki Enzim Uygulamalarıyokyok
5Lipitler ve yağlaryokyok
6Nükleik Asitler ve Gıda Uygulamalarıyokyok
7İnsan Metabolizmasındaki Hormonların DüzenlenmesiYOKYOK
8Biyolojik Oksidasyon Enzimatik ve Enzimatik olmayan reaksiyonlar ve kontrol mekanizmalarıyokyok
9Gıda katkıları ve kontaminasyonyokyok
10Lipit oksidayonu ve kontrolüyokyok
11Gıda Asitleriyokyok
12Biyoaktif Bileşikleryokyok
13Gıdalarda üretim ve depolama sırasında meydana gelen biyokimyasal değişiklikleryokyok
14Gıda Aroma maddeleriyokyok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Yildiz F. 2010. Advances in food biochemistry, Boca Raton : CRC Press Bilişli, A. Gıda Biyokimyası. 2012. Keha, E., Küfrevioğulları Ö.İ., Biyokimya, Aktif Yayınevi, İstanbul. Nelson and Cox Lehninger Biyokimyanın İlkeleri Palme Yayıncılık, Ankara 2005
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14114
Beyin Fırtınası14114
Bireysel Çalışma14570
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi14342
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)183
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ14433443343333
ÖÇ24433443343333
ÖÇ34433443343334
ÖÇ44433453343334
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr