Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BMB-23-167PROBİYOTİK FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİSeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı probiyotik mikroorganizmalar, probiyotik süt ürünleri ve sağlık üzerine etkileri hakkında bilgi vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Mubin Koyuncu
Öğrenme Çıktıları
1Probiyotik mikroorganizmaları bilir.
2Probiyotik süt ürünlerini öğrenir.
3Probiyotiklerin sağlık üzerine etkilerini bilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Fermantasyon, temel metaboloik yollar, karbonhidrat metabolizması, fermente süt ürünlerinin önem ve özellikleri, probiyotiklerin tanımı ve önemi, terapötik laktobasiller, laktobasiller kullanılarak korunma ve tedavi, laktobasiller ve bifidobakterler kullanımı, prebiyotikler.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Giriş, fermentasyonun tanımı ve tarihçesi.
2Fermentasyon çeşitleri ve oluşan ürünler.
3Fermente süt ürünleri, özellikleri ve önemleri.
4Probiyotiklerin tanımı, önemi.
5Bifidobakterler.
6Laktobasil ve bifidobakter kullanımı.
7Prebiyotikler.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Gıda Biyoteknolojisi. Editör Prof. Dr. Necla Aran.Nobel Yayın. ISBN 978-605-133-134-8. 2. Süt Endüstrisinde Laktik Asit Bakterileri. Prof. Dr. Sevda Kılıç.Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:542. ISBN 978-975-483-488-8.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Derse Katılım1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Seminer1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Seminer16060
Makale Kritik Etme620120
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ13444444444344
ÖÇ24343344443444
ÖÇ34444444333444
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr