Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BMB-23-154 | KATI FAZ MİKROEKSTRAKSİYON YÖNTEMİ VE UYGULAMA ALANLARI | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Katı Faz Mikroekstraksiyon Yönteminin çalışma prensibinin anlaşılması ve özellikle gıda ürünleri üzerindeki uygulama alanlarının incelenmesi. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Mubin Koyuncu |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Kromatografik analiz metotlarını öğrenir | 2 | SPME yönteminin uygulama alanları hakkında bilgi sahibi olur | 3 | GC-MS cihazının kullanımı ile ilgili bilgi sahibi olur |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
|
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
Ayırma yöntemlerini, Kromatografi tanımını ve gaz kromatografisinin uygulama alanlarını öğrenmek. Gaz kromatografisinde kullanılan bazı gelişmiş teknolojik cihazları (GC, GC-MS, GC-MS-MS cihazları) tanımak. Katı Faz Mikroekstraksiyon yönteminin (Solid Phase Microextraction, SPME) öğrenilmesi. SPME yöntemi ile GC-MS cihazında analiz gerçekleştirmek. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Ayırma yöntemleri nelerdir? | | | 2 | Kromatografi nedir, gaz kromatografisi hangi alanlarda kullanılır? | | | 3 | Kromatografi nedir, gaz kromatografisi hangi alanlarda kullanılır? | | | 4 | Kromatografide kullanılan gelişmiş teknolojik cihazlar nelerdir? GC, GC-MS, GC-MS-MS cihazlarının tanıtımı. | | | 5 | Kromatografide kullanılan gelişmiş teknolojik cihazlar nelerdir? GC, GC-MS, GC-MS-MS cihazlarının tanıtımı. | | | 6 | Katı Faz Mikroekstraksiyon yöntemi (Solid Phase Microextraction, SPME) nedir? Nasıl Kullanılır? | | | 7 | SPME ile GC-MS analizleri nasıl gerçekleştirilir? | | | 8 | | Laboratuvar uygulaması | | 9 | | Laboratuvar uygulaması | | 10 | | Laboratuvar uygulaması | | 11 | | Laboratuvar uygulaması | | 12 | | Laboratuvar uygulaması | | 13 | | Laboratuvar uygulaması | | 14 | | Laboratuvar uygulaması | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Hayaloglu, A.A., Karabulut, I., 2013a. SPME/GC-MS Characterization and comparisonof volatiles of eleven varieties of Turkish cheeses. International Journal of Food Properties, 16(7): 1630-1653.
2. Delgado, J.F., Gonzales-Crespo, J., Cava,R., Ramirez, R. 2011. Formation of the aroma of a raw goat milk cheese during maturation analysed by SPME–GC–MS. Food Chemistry, 129: 1156-1163.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Laboratuvar | 1 | 35 | Deney | 1 | 35 | Bireysel Çalışma | 1 | 30 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 50 | Seminer | 1 | 50 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Seminer | 1 | 60 | 60 |
Makale Kritik Etme | 6 | 20 | 120 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|