Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZOO-23-107 | HAYVAN BESLEMEDE LABORATUAR TEKNİKLERİ | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Hayvan beslemede yem tüketimini etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olmak. Bu faktörlerin üretime olan etkilerini öğrenmek öğrendikleri bilgileri hayvansal üretimde kullanabilmek. Yem tüketimini etkileyen çevresel faktörler ile hayvan ve yem faktörleri hakkında bilgi sahibi olmak. Yem tüketimi ile üretim arasındaki ilişkiyi anlamak |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Emrah KAYA |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Yem analizlerinin önemini kavrama | 2 | Laboratuar cihazlarını tanıma ve el becerisini geliştirme | 3 | Yem analiz sonuçlarını yorumlayabilme |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
|
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
Hayvanların beslenmesinde yem tüketimini etkileyen ana faktörler. Canlı ağırlık, verim gibi hayvanla ve yemle ilgili faktörler nelerdir. Lezzetlilik, açlık, iştah ve yem tüketimini etkiyen diğer faktörler, yem tüketiminin düzenlenmesi, yem tüketimi kontrol mekanizması, yem tüketimi tahmini, yem tüketimini sınırlayan faktörler, canlı ağırlık, hayvan sağlığı vb. yem tüketiminin kontrolü |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Hayvan besleme laboratuarının tanınması | | | 2 | Laboratuar ekipmanları | | | 3 | Kimyasal maddeler | | | 4 | Genel laboratuar güvenlik kuralları | | | 5 | Yemlerin sınıflandırılması ve tanımı | | | 6 | Analiz yöntemleri | | | 7 | Analiz ön hazırlık işlemleri, | | | 8 | Kuru madde, Ham kül, | | | 9 | Ham yağ analizleri | | | 10 | pH, Amonyak, Ham protein analizleri | | | 11 | ADF, NDF, Selüloz analizleri | | | 12 | İn vitro,İn vivo, İn Sitü yöntemler | | | 13 | Aerobik stabilite, Kondanse tanen analizleri | | | 14 | Diğer analizler | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
• Dairy Cattle, Principles, Practices, Problems, Profits, Factors Effecting Feed Consumption 1990, Donald, L. B., Frank N. D. H. Allen, Robert D. A., Lea&Febiger, Philadelphia
• Plant Factors Limiting Roughage Intake in Ruminants, 2000, E. R. Orskov, Tropic
• Applied Animal Nutrition, Feeds and Feeding. 1991, P. R. Cheeke,. Chapter 9
• Behavior and Regulation of Feed Intake. Prentice Hall, Engle Woods Cliffs, NJ |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 6 | 84 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Ev Ödevi | 14 | 6 | 84 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | ÖÇ2 | 5 | 5 | 4 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ3 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|