|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZOO-23-122 | YEMLERDE BULUNAN ANTİ BESİNSEL FAKTÖRLER | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans | Dersin Amacı | Hayvan beslemede yem tüketimini etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olmak. Bu faktörlerin üretime olan etkilerini öğrenmek öğrendikleri bilgileri hayvansal üretimde kullanabilmek. Yem tüketimini etkileyen çevresel faktörler ile hayvan ve yem faktörleri hakkında bilgi sahibi olmak. Yem tüketimi ile üretim arasındaki ilişkiyi anlamak | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Öğr. Üyesi Emrah KAYA | Öğrenme Çıktıları | 1 | Çiftlik hayvanlarının beslenmesinde yemlerde anti-besinsel faktörler hakkında bilgi kazanır. | 2 | Çiftlik hayvanlarının beslenmesinde yemlerde anti-besinsel faktörlerin hayvan beslemede önemi hakkında bilgi kazanır. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | | Dersin İçeriği | Hayvanların beslenmesinde yem tüketimini etkileyen ana faktörler. Canlı ağırlık, verim gibi hayvanla ve yemle ilgili faktörler nelerdir. Lezzetlilik, açlık, iştah ve yem tüketimini etkiyen diğer faktörler, yem tüketiminin düzenlenmesi, yem tüketimi kontrol mekanizması, yem tüketimi tahmini, yem tüketimini sınırlayan faktörler, canlı ağırlık, hayvan sağlığı vb. yem tüketiminin kontrolü | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Hayvan beslemede kullanılan yemlerde bulunan anti-besinsel faktörler, sınıflandırılması, glikozitler, alkaloitler, fenol bileşikler (Tanen, gosipol) | | | 2 | Erusik asit, sikleprepenoidler, nişasta tabiatında olmayan polisakkaridler | | | 3 | Proteaz inhibitörleri, lektinler, mimozin, indospisine, S-metil sistin sulfoksid | | | 4 | Nitrat-nitrit, östregenik bileşikler, | | | 5 | Türkiyede hayvan beslemede kullanılan ağaç yaprakların tanen içerikleri | | | 6 | Tanenin proteinlerin silo ve rumende parçalanmasına etkisi | | | 7 | Tanenin yem katkı maddesi olarak kullanımı | | | 8 | Okzalik asit, fitik asit | | | 9 | Antibesinsel faktörlerin ruminantlar üzerine etkisi | | | 10 | Antibesinsel faktörlerin kanatlı üzerine etkisi | | | 11 | Yemlerde tripsin inhibitör aktivesinin ölçülmesi | | | 12 | Yemlerde total phenol ve tanen içeriklerinin belirlenmesi | | | 13 | Yemlerde gossipol içeriklerin belirlenmesi | | | 14 | Diğer Anti-Besinsel Faktörler | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | • Dairy Cattle, Principles, Practices, Problems, Profits, Factors Effecting Feed Consumption 1990, Donald, L. B., Frank N. D. H. Allen, Robert D. A., Lea&Febiger, Philadelphia
• Plant Factors Limiting Roughage Intake in Ruminants, 2000, E. R. Orskov, Tropic
• Applied Animal Nutrition, Feeds and Feeding. 1991, P. R. Cheeke,. Chapter 9
• Behavior and Regulation of Feed Intake. Prentice Hall, Engle Woods Cliffs, NJ | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Bireysel Çalışma | 14 | 6 | 84 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | Ev Ödevi | 14 | 6 | 84 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|