Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZOO-23-122YEMLERDE BULUNAN ANTİ BESİNSEL FAKTÖRLERSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Hayvan beslemede yem tüketimini etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olmak. Bu faktörlerin üretime olan etkilerini öğrenmek öğrendikleri bilgileri hayvansal üretimde kullanabilmek. Yem tüketimini etkileyen çevresel faktörler ile hayvan ve yem faktörleri hakkında bilgi sahibi olmak. Yem tüketimi ile üretim arasındaki ilişkiyi anlamak
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Emrah KAYA
Öğrenme Çıktıları
1Çiftlik hayvanlarının beslenmesinde yemlerde anti-besinsel faktörler hakkında bilgi kazanır.
2Çiftlik hayvanlarının beslenmesinde yemlerde anti-besinsel faktörlerin hayvan beslemede önemi hakkında bilgi kazanır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Hayvanların beslenmesinde yem tüketimini etkileyen ana faktörler. Canlı ağırlık, verim gibi hayvanla ve yemle ilgili faktörler nelerdir. Lezzetlilik, açlık, iştah ve yem tüketimini etkiyen diğer faktörler, yem tüketiminin düzenlenmesi, yem tüketimi kontrol mekanizması, yem tüketimi tahmini, yem tüketimini sınırlayan faktörler, canlı ağırlık, hayvan sağlığı vb. yem tüketiminin kontrolü
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Hayvan beslemede kullanılan yemlerde bulunan anti-besinsel faktörler, sınıflandırılması, glikozitler, alkaloitler, fenol bileşikler (Tanen, gosipol)
2Erusik asit, sikleprepenoidler, nişasta tabiatında olmayan polisakkaridler
3Proteaz inhibitörleri, lektinler, mimozin, indospisine, S-metil sistin sulfoksid
4Nitrat-nitrit, östregenik bileşikler,
5Türkiyede hayvan beslemede kullanılan ağaç yaprakların tanen içerikleri
6Tanenin proteinlerin silo ve rumende parçalanmasına etkisi
7Tanenin yem katkı maddesi olarak kullanımı
8Okzalik asit, fitik asit
9Antibesinsel faktörlerin ruminantlar üzerine etkisi
10Antibesinsel faktörlerin kanatlı üzerine etkisi
11Yemlerde tripsin inhibitör aktivesinin ölçülmesi
12Yemlerde total phenol ve tanen içeriklerinin belirlenmesi
13Yemlerde gossipol içeriklerin belirlenmesi
14Diğer Anti-Besinsel Faktörler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
• Dairy Cattle, Principles, Practices, Problems, Profits, Factors Effecting Feed Consumption 1990, Donald, L. B., Frank N. D. H. Allen, Robert D. A., Lea&Febiger, Philadelphia • Plant Factors Limiting Roughage Intake in Ruminants, 2000, E. R. Orskov, Tropic • Applied Animal Nutrition, Feeds and Feeding. 1991, P. R. Cheeke,. Chapter 9 • Behavior and Regulation of Feed Intake. Prentice Hall, Engle Woods Cliffs, NJ
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma14684
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Ev Ödevi14684
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)191
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1554434
ÖÇ2554444
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr