Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZOO-23-143HAYVAN BESLEMEDE YEM TÜKETİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERSeçmeli136
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Hayvan beslemede yem tüketimini etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olmak. Bu faktörlerin üretime olan etkilerini öğrenmek öğrendikleri bilgileri hayvansal üretimde kullanabilmek. Yem tüketimini etkileyen çevresel faktörler ile hayvan ve yem faktörleri hakkında bilgi sahibi olmak. Yem tüketimi ile üretim arasındaki ilişkiyi anlamak
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Emrah KAYA
Öğrenme Çıktıları
1Hayvan beslemede yem tüketimini etkileyen faktörlerin öğrenilmesi
2Yem tüketimi ile üretim arasındaki ilişkinin anlaşılması
3Yem tüketimini etkileyen çevresel faktörler ile hayvan ve yem faktörlerinin öğrenilmesi
4Öğrendiklerini üretim amacıyla hayvan beslemede kullanabilmesi
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Hayvanların beslenmesinde yem tüketimini etkileyen ana faktörler. Canlı ağırlık, verim gibi hayvanla ve yemle ilgili faktörler nelerdir. Lezzetlilik, açlık, iştah ve yem tüketimini etkiyen diğer faktörler, yem tüketiminin düzenlenmesi, yem tüketimi kontrol mekanizması, yem tüketimi tahmini, yem tüketimini sınırlayan faktörler, canlı ağırlık, hayvan sağlığı vb. yem tüketiminin kontrolü
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Ekonomik hayvansal üretim ve hayvan sağlığı açısından yem tüketimi
2Maksimum verimi sağlamak için gerekli yek tüketim düzeyleri
3Yem tüketimini etkileyen faktörler
4Hayvan faktörü
5Genetik, vücut yüzeyi ve canlı ağırlık açlık, iştah
6Yaş, üretimin safhası, süt verimi, gebelik vb.
7Rasyon Faktörleri; Enerji içeriği
8Ara sınav
9Rasyonun içinde bulunan besin madde miktarları ve oranları,
10Yemlere yapılan işlemler
11Yemin fiziksel yapısı, lezzet, koku, özel yem tüketme karakteristikleri
12Hayvan ve yem arasındaki etkileşimler
13Çevresel etkiler
14Diğer faktörler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
• Dairy Cattle, Principles, Practices, Problems, Profits, Factors Effecting Feed Consumption 1990, Donald, L. B., Frank N. D. H. Allen, Robert D. A., Lea&Febiger, Philadelphia • Plant Factors Limiting Roughage Intake in Ruminants, 2000, E. R. Orskov, Tropic • Applied Animal Nutrition, Feeds and Feeding. 1991, P. R. Cheeke,. Chapter 9 • Behavior and Regulation of Feed Intake. Prentice Hall, Engle Woods Cliffs, NJ
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma14684
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Ev Ödevi14684
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)191
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1554444
ÖÇ2544334
ÖÇ3544434
ÖÇ4544434
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr