Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZOO-23-161RUMİNANTLAR İÇİN ALTERNATİF YEM KAYNAKLARISeçmeli136
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Alternatif yem kaynakları ve bu yemlerin ruminant beslemede kullanımı sınırlayan faktörler hakkında genel bilgilere sahip olmak
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Ali İhsan ATALAY
Öğrenme Çıktıları
1Yöntem ve teknikleri uygulama, ölçme değerlendirme bilgisine sahip olur.
2Veri toplama analiz etme ve verileri değerlendirme bilgisine sahip olur.
3Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilimleri kullanarak alanı ile ilgili konuları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler.
4Alanı ile ilgili güncel bilgiyi takip eder ve bilgi kaynaklarına ulaşır, kaynak araştırması yapar.
5Uygulamalar için gerekli olan bilgi kaynakları ile teknolojik araçları seçme ve kullanma becerisi kazanır.
6Sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme ve çözüm önerileri geliştirebilme becerilerine sahip olur. Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilme becerisini kazanır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Ruminant hayvanların beslenmesinde kullanılan alternatif yem kaynaklarının sınıflandırılması, besin madde içerikleri ve bunların ruminant hayvanların rasyonlarında kullanımını kısıtlayan unsurlar tartışılacaktır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Alternatif yem kaynakların tanımı, sınıflandırılması
2Ruminantların beslenmesinde kullanılan kaba yemlerin beslenme değerleri ve kullanımını kısıtlayan faktörler
3Ruminant beslemesinde kullanılan ağaç ve dal yapraklarının (meşe, gürgen, meyan, kavak, dut vb) beslenme değerleri, kıtlık yemleri
4Ağaç yapraklarının tanen içerikleri, tanenin ağaç yapraklarının besleme değerine etkisi, tanen içeriğini azaltma yöntemleri, ıslatma, kurutma, kimyasallarla muamele
5Meyve suyu ve konserve sanayi artığı posaların kimyasal kompozisyonu ve besleme değerleri
6Şeker sanayi artığı ürünlerin kompozisyonları ve beslenme değerleri
7Şeker pancarı posasının taze, kuru veya silajının kuzu ve süt inekleri rasyonlarında kullanımı
8Ara Sınav
9Alkol endüstrisi artıkların kompozisyonu ve besleme değerleri ve ruminant rasyonlarında kullanımı
10Ruminant beslemesinde alternatif protein kaynağı olarak kullanılan dane yemler, yemlerin kimyasal kompozisyonları, besleme değerleri
11Alternatif protein kaynakların amino asit kompozisyonu , Alternatif protein kaynakların rumende parçalanması, bypass protein
12Bazı baklagil danelerin kuzu besisinde kullanımı, besi performansına, karkas ve et kalitesine etkisi
13Baklagil dane yemlerinin kullanımı engelleyen unsurlar ve bunların belirlenmesi, Baklagil yemlerin kullanımını kısıtlayan unsurların elemine edilmesi, pişirme, ıslatma, kimyasallarla muamele
14Dünyanın farklı bölgelerinde kullanılan bazı ilginç alternatif kaba ve kesif yemler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi (Prof. Dr. Hasan Rüştü KUTLU ve Doç. Dr. L. Baykal ÇELİK) Bilimsel dergilerde yayınlanmış bazı makaleler
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav150
Ev Ödevi150
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma1410140
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)183
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1      
ÖÇ2      
ÖÇ3      
ÖÇ4434133
ÖÇ5      
ÖÇ6      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr