Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZOO-23-161 | RUMİNANTLAR İÇİN ALTERNATİF YEM KAYNAKLARI | Seçmeli | 1 | 3 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Alternatif yem kaynakları ve bu yemlerin ruminant beslemede kullanımı sınırlayan faktörler hakkında genel bilgilere sahip olmak |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Ali İhsan ATALAY |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Yöntem ve teknikleri uygulama, ölçme değerlendirme bilgisine sahip olur.
| 2 | Veri toplama analiz etme ve verileri değerlendirme bilgisine sahip olur.
| 3 | Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilimleri kullanarak alanı ile ilgili konuları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler.
| 4 | Alanı ile ilgili güncel bilgiyi takip eder ve bilgi kaynaklarına ulaşır, kaynak araştırması yapar.
| 5 | Uygulamalar için gerekli olan bilgi kaynakları ile teknolojik araçları seçme ve kullanma becerisi kazanır. | 6 | Sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme ve çözüm önerileri geliştirebilme becerilerine sahip olur. Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilme becerisini kazanır.
|
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
|
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
Ruminant hayvanların beslenmesinde kullanılan alternatif yem kaynaklarının sınıflandırılması, besin madde içerikleri ve bunların ruminant hayvanların rasyonlarında kullanımını kısıtlayan unsurlar tartışılacaktır. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Alternatif yem kaynakların tanımı, sınıflandırılması
| | | 2 | Ruminantların beslenmesinde kullanılan kaba yemlerin beslenme değerleri ve kullanımını kısıtlayan faktörler | | | 3 | Ruminant beslemesinde kullanılan ağaç ve dal yapraklarının (meşe, gürgen, meyan, kavak, dut vb) beslenme değerleri, kıtlık yemleri | | | 4 | Ağaç yapraklarının tanen içerikleri, tanenin ağaç yapraklarının besleme değerine etkisi, tanen içeriğini azaltma yöntemleri, ıslatma, kurutma, kimyasallarla muamele | | | 5 | Meyve suyu ve konserve sanayi artığı posaların kimyasal kompozisyonu ve besleme değerleri
| | | 6 | Şeker sanayi artığı ürünlerin kompozisyonları ve beslenme değerleri | | | 7 | Şeker pancarı posasının taze, kuru veya silajının kuzu ve süt inekleri rasyonlarında kullanımı | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Alkol endüstrisi artıkların kompozisyonu ve besleme değerleri ve ruminant rasyonlarında kullanımı | | | 10 | Ruminant beslemesinde alternatif protein kaynağı olarak kullanılan dane yemler, yemlerin kimyasal kompozisyonları, besleme değerleri | | | 11 | Alternatif protein kaynakların amino asit kompozisyonu , Alternatif protein kaynakların rumende parçalanması, bypass protein
| | | 12 | Bazı baklagil danelerin kuzu besisinde kullanımı, besi performansına, karkas ve et kalitesine etkisi | | | 13 | Baklagil dane yemlerinin kullanımı engelleyen unsurlar ve bunların belirlenmesi, Baklagil yemlerin kullanımını kısıtlayan unsurların elemine edilmesi, pişirme, ıslatma, kimyasallarla muamele | | | 14 | Dünyanın farklı bölgelerinde kullanılan bazı ilginç alternatif kaba ve kesif yemler | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi (Prof. Dr. Hasan Rüştü KUTLU ve Doç. Dr. L. Baykal ÇELİK)
Bilimsel dergilerde yayınlanmış bazı makaleler |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 50 | Ev Ödevi | 1 | 50 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 10 | 140 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | ÖÇ4 | 4 | 3 | 4 | 1 | 3 | 3 | ÖÇ5 | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|