Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZOO-23-178YEM KATKI MADDELERİSeçmeli136
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Yem katkı maddeleri hakkında ve bunların kullanımı hakkında genel bilgi sahibi olmak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Ali İhsan ATALAY
Öğrenme Çıktıları
1Bilgi üretme yöntemlerini kavrar.
2Yöntem ve teknikleri uygulama, ölçme değerlendirme bilgisine sahip olur.
3Veri toplama analiz etme ve verileri değerlendirme bilgisine sahip olur.
4Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilimleri kullanarak alanı ile ilgili konuları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler.
5Uygulamalar için gerekli olan bilgi kaynakları ile teknolojik araçları seçme ve kullanma becerisi kazanır.
6Sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme ve çözüm önerileri geliştirebilme becerilerine sahip olur. Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilme becerisini kazanır.
7Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız olarak planlayabilme, yürütebilme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme yeteneği kazanır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Yem katkı maddelerinin tanımı ve özellikleri, karma yem üretiminde kullanılan yem katkı maddeleri, bunların önemi, kullanım amacı, etki mekanizması, ticari şekilleri ve kullanım miktarları.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Metabolizma, Katabolizma, Anabolizmanın genel olarak açıklanması
2Karbonhidratların, proteinlerin ve yağların Rumende parçalanması
3Asidoziz, asidozize karşı alınacak önlemler, asidozizin fizyolojik etkileri,
4Rumen Alkalosizi ve Rumen içeriğinin bozulması, tedavisi
5Yağlı inek sendromu, tedavisi
6Yağlı karaciğer hastalığı, sebeleri, tedavisi,
7Süt ineklerinde ketosiz, sebepleri, tedavisi
8Ara Sınav
9Koyunlarda ketosiz veya gebelik zehirlenmesi, sebepleri, tedavisi
10Süt humması, Doğum felci, Süt ineklerinde Ca ve P metabolizması ve hormonal kontrolü
11Hipomagnesamik tetani, çayır tetanisi, Buzağı tetanisi
12Üre (amonyak) zehirlenmesi, sebepleri, önlemler
13Nitrat-nitrit Zehirlenmesi, Şişme, sebebleri, önlemler
14İdrar yolu taşları oluşumu, Ca, P ve Tuz ihtiyacının karşılanması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
YEMLER BİLGİSİ VE YEM TEKNOLOJİSİ, Prof. Dr. Hasan Rüştü KUTLU, Doç. Dr. Ladine BAYKAL ÇELİK YEMLER YEM HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet EGÜN ve ark. Bilimsel dergilerde yayınlanmış bazı makaleler
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav150
Ev Ödevi150
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma1410140
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)183
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1      
ÖÇ2      
ÖÇ3      
ÖÇ4541323
ÖÇ5      
ÖÇ6      
ÖÇ7      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr