Description of Individual Course Units
Course Unit CodeCourse Unit TitleType of Course UnitYear of StudySemesterNumber of ECTS Credits
GIM-23-112FUNCTIONAL FOOD ADDITIVESElective116
Level of Course Unit
Second Cycle
Objectives of the Course
Gıdalarda kullanılan fonksiyonel gıda katkı maddelerinin öğrenciler tarafından kavranmasını sağlamak. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi ve güncel sorunları hakkında bilgi kazandırma.
Name of Lecturer(s)
Yrd. Doç. Dr. Önder YILDIZ
Learning Outcomes
1Gıdaların üretiminde ürün özelliklerini ve raf ömrünü etkileyen katkı maddelerinin özelliklerini kavrar
2Bu bileşenlerin ürün üzerinde etkileri açıklar.
3Ürün kalitesini artırmak ve fonksiyonel ürün üretebilmek için çözüm üretir.
Mode of Delivery
Daytime Class
Prerequisites and co-requisities
Yok
Recommended Optional Programme Components
Yok
Course Contents
Gıdaların üretiminde ürün özelliklerini ve raf ömrünü etkileyen katkı maddeleri Katkı maddeleri: Oksidantlar, tipleri, kullanımı ve fonksiyonları İndirgeyici maddeler Yoğurma süresini azaltıcılar Emülgatörler Yapıyı kuvvetlendiriciler ve fonksiyonları Gaz hücrelerin stabilizasyondaki etkisi HLB değerleri ile ilişkisi Enzimlerden proteazlar, pentozanaz, lipoksidaz ve amilazlar Yüksek molekül ağırlıklı katkılar Canlı buğday glüteni, zein, gamlar, bitkisel lifler Antioksidantların seçimi ve kullanımı Kabartma sistemleri: kimyasal, biyolojik kabartıcılar Kabartıcıların kullanımlarındaki düzenlemeler ve sağlık üzerindeki etkileri
Weekly Detailed Course Contents
WeekTheoreticalPracticeLaboratory
1Giriş
2Fonksiyonel bileşenlerin önemi
3Oksidantlar
4İndirgeyiciller
5Emülgatörler-I
6Emülgatörler-II
7Enzimler
8Arasınav
9Glüten ve zein
10Soya ürünleri
11Bitkisel lifler
12Antioksidanlar
13Modifiye nişastalar
14Glikoz ve früktoz şurupları
15
16
Recommended or Required Reading
Doç.Dr.Songül Çakmakçı, Yard.Doç .Dr. İlyas Çelik, Gıda Katkı Maddeleri , Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisleri, 1995, Erzurum Altuğ, T. (Ed.)., Gıda Katkı Maddeleri, ,. Meta Basım. İzmir. (2001)
Planned Learning Activities and Teaching Methods
Assessment Methods and Criteria
Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
End Of Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
SUM0
Language of Instruction
Work Placement(s)
Yok
Workload Calculation
ActivitiesNumberTime (hours)Total Work Load (hours)
Midterm Examination122
Final Examination122
Quiz339
Criticising Paper3618
Self Study15050
Individual Study for Mid term Examination14040
Individual Study for Final Examination15050
Reading12020
TOTAL WORKLOAD (hours)191
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
PO
1
PO
2
PO
3
PO
4
PO
5
PO
6
PO
7
PO
8
PO
9
PO
10
PO
11
PO
12
PO
13
PO
14
PO
15
PO
16
LO1                
LO2                
LO3                
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr