Course Unit Code | Course Unit Title | Type of Course Unit | Year of Study | Semester | Number of ECTS Credits | GIM-23-112 | FUNCTIONAL FOOD ADDITIVES | Elective | 1 | 1 | 6 |
|
Level of Course Unit |
Second Cycle |
Objectives of the Course |
Gıdalarda kullanılan fonksiyonel gıda katkı maddelerinin öğrenciler tarafından kavranmasını sağlamak.
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi ve
güncel sorunları hakkında bilgi kazandırma.
|
Name of Lecturer(s) |
Yrd. Doç. Dr. Önder YILDIZ |
Learning Outcomes |
1 | Gıdaların üretiminde ürün özelliklerini ve raf ömrünü etkileyen katkı maddelerinin özelliklerini kavrar | 2 | Bu bileşenlerin ürün üzerinde etkileri açıklar. | 3 | Ürün kalitesini artırmak ve fonksiyonel ürün üretebilmek için çözüm üretir. |
|
Mode of Delivery |
Daytime Class |
Prerequisites and co-requisities |
Yok |
Recommended Optional Programme Components |
Yok |
Course Contents |
Gıdaların üretiminde ürün özelliklerini ve raf ömrünü etkileyen katkı maddeleri
Katkı maddeleri: Oksidantlar, tipleri, kullanımı ve fonksiyonları
İndirgeyici maddeler
Yoğurma süresini azaltıcılar
Emülgatörler
Yapıyı kuvvetlendiriciler ve fonksiyonları
Gaz hücrelerin stabilizasyondaki etkisi
HLB değerleri ile ilişkisi
Enzimlerden proteazlar, pentozanaz, lipoksidaz ve amilazlar
Yüksek molekül ağırlıklı katkılar
Canlı buğday glüteni, zein, gamlar, bitkisel lifler
Antioksidantların seçimi ve kullanımı
Kabartma sistemleri: kimyasal, biyolojik kabartıcılar
Kabartıcıların kullanımlarındaki düzenlemeler ve sağlık üzerindeki etkileri
|
Weekly Detailed Course Contents |
|
1 | Giriş | | | 2 | Fonksiyonel bileşenlerin önemi | | | 3 | Oksidantlar | | | 4 | İndirgeyiciller | | | 5 | Emülgatörler-I | | | 6 | Emülgatörler-II | | | 7 | Enzimler | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Glüten ve zein | | | 10 | Soya ürünleri | | | 11 | Bitkisel lifler | | | 12 | Antioksidanlar | | | 13 | Modifiye nişastalar | | | 14 | Glikoz ve früktoz şurupları | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Recommended or Required Reading |
Doç.Dr.Songül Çakmakçı, Yard.Doç .Dr. İlyas Çelik, Gıda Katkı Maddeleri , Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisleri, 1995, Erzurum
Altuğ, T. (Ed.)., Gıda Katkı Maddeleri, ,. Meta Basım. İzmir. (2001)
|
Planned Learning Activities and Teaching Methods |
|
Assessment Methods and Criteria | | Language of Instruction | | Work Placement(s) | Yok |
|
Workload Calculation |
|
Midterm Examination | 1 | 2 | 2 |
Final Examination | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 3 | 3 | 9 |
Criticising Paper | 3 | 6 | 18 |
Self Study | 1 | 50 | 50 |
Individual Study for Mid term Examination | 1 | 40 | 40 |
Individual Study for Final Examination | 1 | 50 | 50 |
Reading | 1 | 20 | 20 |
|
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes |
|
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|