Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYear of StudyYarıyılAKTS
0100100023TEREYAĞI TEKNOLOJİSİSeçmeli474
Level of Course Unit
First Cycle
Objectives of the Course
Bu dersin sonunda öğrenci; • Tereyağı üretim basamakları ve yöntemlerini bilir. Tereyağı üretimi boyunca oluşabilecek problemlere çözüm önerileri üretir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1I. Tereyağının tanımını, bileşimini ve tarihçesini bilir ve açıklar.
2II. Tereyağı işlemede kullanılabilecek hammadde ve özelliklerini tanımlar ve açıklar.
3IV. Geleneksel yöntemle tereyağı işleme basamaklarını ayrıntılı olarak bilir ve açıklar.
4VI. Tereyağında meydana gelebilecek kusurları ve nedenlerini bilir ve açıklar ve çözüm önerileri getirir.
5III. Tereyağı yapımında kullanılan starter kültürleri tanımlar ve özelliklerini açıklar.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Course Contents
Konuları • Tereyağının tanımı ve bileşimi • Tereyağı hammaddeleri • Starter kültürler • Geleneksel tereyağı üretim metotları • Sürekli tereyağı üretim metotları Tereyağı kusurları • Tereyağının tanımı ve bileşimi • Tereyağı hammaddeleri • Starter kültürler • Geleneksel tereyağı üretim metotları • Sürekli tereyağı üretim metotları Tereyağı kusurları • Tereyağının tanımı ve bileşimi
Weekly Detailed Course Contents
WeekTheoreticalPracticeLaboratory
1Tereyağının Tanım ve sınıflandırılması
2Krema tanım, özellikleri ve eldesi
3Kremanın standardizasyonu ve olgunlaşması
4Kremanın yayıklanması ve tereyağı oluşturulması
5Tereyağının yıkanması ve nem içeriğinin
6Tereyağının yoğurulması
7Tereyağının tuzlanması
8Ders Tekrarı ve Ara sınav
9Sürekli Tereyağ üretim teknolojisi
10Yayık altı eldesi ,özellikleri ve değerlendirilmesi
11Tereyağının ambalajlanması ve depolanması
12Tereyağının fiziksel ,kimyasal ve biyolojik özellikleri
13Tereyağının kusurları
14Tereyağında bazı önemli analiz yöntemleri
15
16
Recommended or Required Reading
Süt Ürünleri Teknolojisi, Tekinşen, O.C., Selçuk Üniv. Basımevi, Konya. Tereyağı Teknolojisi, Tavlaş Hocalar, B.
Planned Learning Activities and Teaching Methods
Assessment Methods and Criteria
Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
End Of Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
SUM0
Language of Instruction
Work Placement(s)
Yok
Workload Calculation
ActivitiesNumberTime (hours)Total Work Load (hours)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma13030
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma13030
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
Ev Ödevi12828
TOTAL WORKLOAD (hours)120
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
PO
1
PO
2
PO
3
PO
4
PO
5
PO
6
PO
7
PO
8
PO
9
PO
10
PO
11
PO
12
PO
13
PO
14
PO
15
LO1               
LO2               
LO3               
LO4               
LO5               
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr