Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100100023TEREYAĞI TEKNOLOJİSİSeçmeli474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrenci; • Tereyağı üretim basamakları ve yöntemlerini bilir. Tereyağı üretimi boyunca oluşabilecek problemlere çözüm önerileri üretir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1I. Tereyağının tanımını, bileşimini ve tarihçesini bilir ve açıklar.
2II. Tereyağı işlemede kullanılabilecek hammadde ve özelliklerini tanımlar ve açıklar.
3IV. Geleneksel yöntemle tereyağı işleme basamaklarını ayrıntılı olarak bilir ve açıklar.
4VI. Tereyağında meydana gelebilecek kusurları ve nedenlerini bilir ve açıklar ve çözüm önerileri getirir.
5III. Tereyağı yapımında kullanılan starter kültürleri tanımlar ve özelliklerini açıklar.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Konuları • Tereyağının tanımı ve bileşimi • Tereyağı hammaddeleri • Starter kültürler • Geleneksel tereyağı üretim metotları • Sürekli tereyağı üretim metotları Tereyağı kusurları • Tereyağının tanımı ve bileşimi • Tereyağı hammaddeleri • Starter kültürler • Geleneksel tereyağı üretim metotları • Sürekli tereyağı üretim metotları Tereyağı kusurları • Tereyağının tanımı ve bileşimi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tereyağının Tanım ve sınıflandırılması
2Krema tanım, özellikleri ve eldesi
3Kremanın standardizasyonu ve olgunlaşması
4Kremanın yayıklanması ve tereyağı oluşturulması
5Tereyağının yıkanması ve nem içeriğinin
6Tereyağının yoğurulması
7Tereyağının tuzlanması
8Ders Tekrarı ve Ara sınav
9Sürekli Tereyağ üretim teknolojisi
10Yayık altı eldesi ,özellikleri ve değerlendirilmesi
11Tereyağının ambalajlanması ve depolanması
12Tereyağının fiziksel ,kimyasal ve biyolojik özellikleri
13Tereyağının kusurları
14Tereyağında bazı önemli analiz yöntemleri
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Süt Ürünleri Teknolojisi, Tekinşen, O.C., Selçuk Üniv. Basımevi, Konya. Tereyağı Teknolojisi, Tavlaş Hocalar, B.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma13030
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma13030
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
Ev Ödevi12828
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)120
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
ÖÇ5               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr