Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100100022PEYNİR TEKNOLOJİSİSeçmeli474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersde öğrenciler; • Peynir teknolojisinin temel prensiplerini, Peynir üretimi sırasında karşılaşabileceği sorunlara çözüm üretir
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1A’dan Z’ye Peynir Teknolojisi I-II, Üçüncü, M., Meta Basım, İzmir.
2III. Çeşitli özelliklerine ve yasal standartlara göre peynirleri sınıflandırır.
3X. Peynirin olgunlaşma ve depolanmasında meydana gelebilecek dönüşüm ve değişimleri bilir ve açıklar.
4VI. Sütün pıhtılaşma mekanizmalarını bilir ve açıklar.
5IX. Pıhtılaşma bitiminin kontrolünü ve pıhtının işlenmesini bilir ve açıklar.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
1 • Giriş 2 • Peynirin tanımı 3 • Peynirin besin değeri 4 • Peynirlerin sınıflandırılması 5 • Peynir yapımında kullanılan maddeler 6 • Kazein ve peynir altı suyu proteinleri 7 • Sütün pıhtılaşma mekanizması 8 • Sütün peynir üretimine hazırlanması 9 • Sütün rennet ile pıhtılaştırılması 10 • Pıhtının işlenmesi 11 • Olgunlaşma ve Muhafaza 12 Peynir kusurlar
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Peynire işlenecek Süte Uygulanan Ön işlemler
2Peynire işlenecek Süte Uygulanan Ön işlemler Maya miktarının belirlenmesi
3Ambalajlama ve depolama Erzincan Tulum peyniri üretimi
4Erzincan Tulum peyniri üretimi İzmir Tulum peyniri üretimi
5İzmir Tulum peyniri üretimi Tulum Peynirlerinin Ambalajlaması ve Depolanması
6Taze kaşar peynir üretimi
7Ders Tekrarı ve Ara Sınav
8Ders Tekrarı ve Ara Sınav
9Taze kaşar peynir üretimi Olgun kaşar peyniri üretimi
10Taze kaşar peynir üretimi Olgun kaşar peyniri üretimi
11Eritme Peyniri Karışımının Hazırlanması
12Karışımın pişirilmesi Ambalajlama
13Eritme Peynirinin Depolanması Peynir altı suyundan pıhtı eldesi
14Lor peynirinin İşlenmesi Lor peynirinin ambalajlanması ve depolanmas
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
A’dan Z’ye Peynir Teknolojisi I-II, Üçüncü, M., Meta Basım, İzmir.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma13030
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma13030
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
Ev Ödevi12828
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)120
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
ÖÇ5               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr