Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0100100022 | PEYNİR TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersde öğrenciler;
• Peynir teknolojisinin temel prensiplerini,
Peynir üretimi sırasında karşılaşabileceği sorunlara çözüm üretir
|
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | A’dan Z’ye Peynir Teknolojisi I-II, Üçüncü, M., Meta Basım, İzmir. | 2 | III. Çeşitli özelliklerine ve yasal standartlara göre peynirleri sınıflandırır. | 3 | X. Peynirin olgunlaşma ve depolanmasında meydana gelebilecek dönüşüm ve değişimleri bilir ve açıklar. | 4 | VI. Sütün pıhtılaşma mekanizmalarını bilir ve açıklar. | 5 | IX. Pıhtılaşma bitiminin kontrolünü ve pıhtının işlenmesini bilir ve açıklar. |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
1 • Giriş
2 • Peynirin tanımı
3 • Peynirin besin değeri
4 • Peynirlerin sınıflandırılması
5 • Peynir yapımında kullanılan maddeler
6 • Kazein ve peynir altı suyu proteinleri
7 • Sütün pıhtılaşma mekanizması
8 • Sütün peynir üretimine hazırlanması
9 • Sütün rennet ile pıhtılaştırılması
10 • Pıhtının işlenmesi
11 • Olgunlaşma ve Muhafaza
12 Peynir kusurlar
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Peynire işlenecek Süte Uygulanan Ön işlemler
| | | 2 | Peynire işlenecek Süte Uygulanan Ön işlemler
Maya miktarının belirlenmesi | | | 3 | Ambalajlama ve depolama
Erzincan Tulum peyniri üretimi | | | 4 | Erzincan Tulum peyniri üretimi
İzmir Tulum peyniri üretimi | | | 5 | İzmir Tulum peyniri üretimi
Tulum Peynirlerinin Ambalajlaması ve Depolanması | | | 6 | Taze kaşar peynir üretimi | | | 7 | Ders Tekrarı ve Ara Sınav | | | 8 | Ders Tekrarı ve Ara Sınav | | | 9 | Taze kaşar peynir üretimi
Olgun kaşar peyniri üretimi | | | 10 | Taze kaşar peynir üretimi
Olgun kaşar peyniri üretimi | | | 11 | Eritme Peyniri Karışımının Hazırlanması | | | 12 | Karışımın pişirilmesi
Ambalajlama | | | 13 | Eritme Peynirinin Depolanması
Peynir altı suyundan pıhtı eldesi | | | 14 | Lor peynirinin İşlenmesi
Lor peynirinin ambalajlanması ve depolanmas | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
A’dan Z’ye Peynir Teknolojisi I-II, Üçüncü, M., Meta Basım, İzmir. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Ev Ödevi | 1 | 28 | 28 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|