Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100100021FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİSeçmeli484
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrenci • Fermente süt ürünleri işleme teknolojisi ve farklı ürünlerin üretiminde önemli noktaları kavrar • Fermente süt ürünleriyle ilgili karşılaşılabileceği problemlere çözüm önerebilir • Üretim planlaması yapabilir
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1I. Süt ürünlerindeki fermantasyonları ve bunlara sebep olan mikroorganizmaları tanır
2II. Yoğurt yapımındaki temel işlemler hakkında bilgi sahibi olur.
3V. Yoğurt üretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları hakkında fikir üretir.
4VI. Kefir üretimini öğrenir.
5VIII. Fermentasyon yoluyla üretilen farklı süt ürünlerini tanır ve üretim aşamalarını öğrenmiş olur.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
1 • Süt endüstrisinde fermentasyonlar 2 • Yoğurt, 3 • kefir, 4 • kımız, 5 • Süt endüstrisinde fermentasyonlar 6 • Yoğurt, 7 • kefir, 8 • kımız, 9 • Süt endüstrisinde fermentasyonlar 10 • Yoğurt, 11 • kefir, 12 • kımız, 13 • Süt endüstrisinde fermentasyonlar 14 • Yoğurt,
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Süt ürünlerindeki fermantasyonları ve bunlara sebep olan mikroorganizmaları tanıtilacak.
2Süt ürünlerindeki fermantasyonları ve bunlara sebep olan mikroorganizmaları tanıtilacak.
3Süt ürünlerindeki fermantasyonları ve bunlara sebep olan mikroorganizmaları tanıtilacak.
4Süt ürünlerindeki fermantasyonları ve bunlara sebep olan mikroorganizmaları tanıtilacak.
5Yoğurt yapımındaki temel işlemler hakkında bilgi verilecek.
6Yoğurt yapımındaki temel işlemler hakkında bilgi verilecek.
7Yoğurt yapımındaki temel işlemler hakkında bilgi verilecek.
8Yoğurt üretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları ogretilecek.
9Yoğurt üretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları ogretilecek.
10Kefir üretimini öğretilecek
11Kefir üretimini öğretilecek
12Fermentasyon yoluyla üretilen farklı süt ürünlerini tanır ve üretim aşamaları ogretilecek
13Fermentasyon yoluyla üretilen farklı süt ürünlerini tanır ve üretim aşamaları ogretilecek
14Fermentasyon yoluyla üretilen farklı süt ürünlerini tanır ve üretim aşamaları ogretilecek
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Yaygın, H., “Yoğurt Teknolojisi”. Akdeniz Üniversitesi Yayınları No: 75 (1999). 2. Özer, B. (2006). Yoğurt Bilimi ve Teknolojisi. Sidas Medya Ltd. Şti., İzmir. s. 488. 3. Akın, N. (2006). Modern Yoğurt Bilimi ve Teknolojisi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Konya. S. 456. 4. Yaygın, H. (1992). Kımız ve Özellikleri. Yeni Matbaa, Antalya. S. 69.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma13030
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma13030
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
Ev Ödevi12828
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)120
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
ÖÇ5               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr