Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0100100021 | FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin sonunda öğrenci
• Fermente süt ürünleri işleme teknolojisi ve farklı ürünlerin üretiminde önemli noktaları kavrar
• Fermente süt ürünleriyle ilgili karşılaşılabileceği problemlere çözüm önerebilir
• Üretim planlaması yapabilir |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | I. Süt ürünlerindeki fermantasyonları ve bunlara sebep olan mikroorganizmaları tanır | 2 | II. Yoğurt yapımındaki temel işlemler hakkında bilgi sahibi olur. | 3 | V. Yoğurt üretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları hakkında fikir üretir. | 4 | VI. Kefir üretimini öğrenir. | 5 | VIII. Fermentasyon yoluyla üretilen farklı süt ürünlerini tanır ve üretim aşamalarını öğrenmiş olur. |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
1 • Süt endüstrisinde fermentasyonlar
2 • Yoğurt,
3 • kefir,
4 • kımız,
5 • Süt endüstrisinde fermentasyonlar
6 • Yoğurt,
7 • kefir,
8 • kımız,
9 • Süt endüstrisinde fermentasyonlar
10 • Yoğurt,
11 • kefir,
12 • kımız,
13 • Süt endüstrisinde fermentasyonlar
14 • Yoğurt,
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Süt ürünlerindeki fermantasyonları ve bunlara sebep olan mikroorganizmaları tanıtilacak. | | | 2 | Süt ürünlerindeki fermantasyonları ve bunlara sebep olan mikroorganizmaları tanıtilacak. | | | 3 | Süt ürünlerindeki fermantasyonları ve bunlara sebep olan mikroorganizmaları tanıtilacak. | | | 4 | Süt ürünlerindeki fermantasyonları ve bunlara sebep olan mikroorganizmaları tanıtilacak. | | | 5 | Yoğurt yapımındaki temel işlemler hakkında bilgi verilecek. | | | 6 | Yoğurt yapımındaki temel işlemler hakkında bilgi verilecek. | | | 7 | Yoğurt yapımındaki temel işlemler hakkında bilgi verilecek. | | | 8 | Yoğurt üretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları ogretilecek. | | | 9 | Yoğurt üretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları ogretilecek. | | | 10 | Kefir üretimini öğretilecek | | | 11 | Kefir üretimini öğretilecek | | | 12 | Fermentasyon yoluyla üretilen farklı süt ürünlerini tanır ve üretim aşamaları ogretilecek | | | 13 | Fermentasyon yoluyla üretilen farklı süt ürünlerini tanır ve üretim aşamaları ogretilecek | | | 14 | Fermentasyon yoluyla üretilen farklı süt ürünlerini tanır ve üretim aşamaları ogretilecek | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Yaygın, H., “Yoğurt Teknolojisi”. Akdeniz Üniversitesi Yayınları No: 75 (1999).
2. Özer, B. (2006). Yoğurt Bilimi ve Teknolojisi. Sidas Medya Ltd. Şti., İzmir. s. 488.
3. Akın, N. (2006). Modern Yoğurt Bilimi ve Teknolojisi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Konya. S. 456.
4. Yaygın, H. (1992). Kımız ve Özellikleri. Yeni Matbaa, Antalya. S. 69.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Ev Ödevi | 1 | 28 | 28 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|