Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100100018ENZİM BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİSeçmeli474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Enzimlerin yapısı, fonksiyonları ve kinetik özelliklerinin incelenmesi, Enzimlerin sınıflandırılması, saflaştırılmasıma ve enzim aktivitesi üzerine çeşitli parametrelerin etkisinin anlaşılması. Gıda endüstrisinde kullanılan bazı enzim gruplarının anlaşılması
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr.ögr.Üyesi Elif Duygu KAYA
Öğrenme Çıktıları
1Enzimlerin sınıflandırılması, yapısı ve fonsiyonları hakkında bilgi sahibi olur.
2Enzim aktivitesine etki eden faktörleri anlar ve yorumlar
3Biyolojik sistemlerde ve gıdalarda enzim inhibisyonunun önemini anlar
4Enzim saflaştırmanın temel ilkelerini ve saflaştırma yöntemlerini anlar
5Gıdalarda enzimlerin kullanım amaçlarını öğrenir ve yorumlar
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Enzimlerin sınıflandırılması Enzim-substrat ilişkileri, Enzim aktivitesinin tayini Enzim aktivitesine Etki eden faktörler Enzim Kinetiği Enzim inhibisyonu Gıda endüstrisinde enzimlerin önemi ,karbonhidrazlar, hidrolazlar, prtoeazlar ve lipazların endfüstride kullanım alanları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Enzimlerin sınıflandırılmasıxx
2Enzim-substrat ilişkileri, aktif bölgenin yapısı aktif bölgeye substratın bağlanma modellerixx
3Enzimlerin yapısı fonksiyonları ve görevlerixx
4Enzimlerin aktivitesi üzerine etki eden faktörlerxx
5Enzim aktivitesinin tayin yöntemlerixx
6Enzim Kinetiği, Km ve Vmax değerlerinin önemi ve hesaplanmasıxx
7Enzim inhibisyonuxx
8Enzim inhibisyonunun gıdalarda be biyolojik sistemlerde önemixx
9Gıda endüstrisinde enzimlerin önemixx
10enzim kaynaklarıxx
11karbonhidrazlar ve gıda endüstrisinde kullanımalanlarıxx
12proteazlar ve gıda endüstrisinde kullanımalanlarıxx
13lipazlar ve gıda endüstrisinde kullanımalanlarıxx
14konu tekrarıxx
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
WANG, D., LIN, H.,J KAN, İ., LIU, W., ZENG, X., SHENGRONG SHEN (Edited) .FOOD CHEMISTRY. 2012 Keha and Küfrevioğlu, Biochemsitry, Aktif Press 2010. Nelson and Cox. Lehninger the principle of the biochemistry, Palme Press, 2005.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
x
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma13030
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma13030
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma13030
Ev Ödevi12828
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)120
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1333333333444333
ÖÇ2333333333444333
ÖÇ3333333333434333
ÖÇ4333333333433333
ÖÇ5333333334444333
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr