Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100100016BESLENME İLKELERİSeçmeli363
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrenci; Besin ihtiyacı ve beslenmenin biyokimyasal temellerini öğrenecektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1I. Beslenme ile ilgili temel kavramları, beslenmenin önemini ve yeterli ve dengeli beslenme kavramlarını tanımlar ve açıklar.
2II. Organik ve inorgaink besin öğelerini bilir ve açıklar
3III. Enerji birimi ve gereksinimini, besinlerin enerji değerlerini, vücudun enerji dengesini ve enerji dengesizliği sorunlarını bilir ve açıklar.
4IV. Başlıca besin gruplarını ve beslenmedeki yerlerini açıklar
5V Gıda zehirlenmeleri ve gıda alerjilerini tanımlar ve açıklar
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
1 • Giriş 2 • Besinlerin gruplandırılması ve işlevleri 3 • Besinlerin enerji değeri, enerji gereksinimi 4 • Başlıca besin grupları 5 • Özel durumlarda beslenme 6 • Beslenme eğitimi 7 Gıda Zehirlenmesi, Gıda Alerjisi 8 • Giriş 9 • Besinlerin gruplandırılması ve işlevleri 10 • Besinlerin enerji değeri, enerji gereksinimi 11 • Başlıca besin grupları 12 • Özel durumlarda beslenme 13 • Beslenme eğitimi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Beslenme ve sağlık-toplum ilişkisi, dengeli beslenme ilkeleri, yetersiz ve dengesiz beslenme sorunları
2Karbonhidratlar: Şekilleri, sindirimi ve emilmesi depolanması, kullanılması
3Karbonhidratlar: Görevleri, günlük karbonhidrat ihtiyacı, eksikliği, şeker dışındaki taçlandırıcılar. Gıda formları ve beslenme alışkanlıkları
4Proteinler: Şekilleri, sindirimi ve emilmesi depolanması, kullanılması
5Proteinler Görevleri, günlük protein ihtiyacı, eksikliği, şeker dışındaki taçlandırıcılar. Gıda formları ve beslenme alışkanlıkları
6Lipidler, yağların fonksiyonları, yağ ihtiyacı, yağ asitleri, yağların sindirimi, emilmesi, kanda taşınması.
7Lipidler, yağların fonksiyonları, yağ ihtiyacı, yağ asitleri, yağların sindirimi, emilmesi, kanda taşınması.
8Enerji metabolizması
9Vitaminler ve beslenme açısından önemleri.
10Vitamin yetersizlikleri
11Su ve beslenme açısından önemi
12Mineraller ve beslenme açısından önemi
13Besinlerin hazırlanması sırasında oluşan kayıpların önlenmesi
14Toplu beslenme yapan kuruluşların tanımı ve özellikleri, gıda kalite kontrol uygulamaları standardizasyonu
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Baysal, A. (2007).Genel Beslenme. Hatiboğlu Basımevi, Ankara. Sencer, E. (2005) Beslenme. İstanbul Medikal Basımevi, İstanbul.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma12020
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
Ev Ödevi11717
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
ÖÇ5               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr