Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100100013SOĞUTMA TEKNİĞİSeçmeli363
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrenci soğutma sistemlerinin temel prensiplerini ve bileşenlerini tanıyacak ve gerekli hesaplamaları yapabilecektir
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Soğutmada temel bilgileri ve çeşitli maddelerin depolama usullerini kavrar
2Soğutma çevrimlerini mekanik tesisat şemaları ve termodinamik diyagramlar yardımı ile öğrenir
3Soğutma devre elemanlarının fonksiyonlarını kavrar ve boyutlandırma yapar
4Soğutma uygulanacak hacimlerde izolasyonun önemini kavrar
5Soğutma devrelerinde kullanılabilecek akışkanların fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanında çevresel etkileri de değerlendirilmesini bilir
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Temel kavramlar Soğutma yöntemleri ve sistemleri Buhar sıkıştırmalı mekanik soğutma sistemleri ve soğutma çevrimi Moiler diyagramlarının kullanımı Aşırı kızdırma, aşırı soğutma ve soğutma etkinliği Tek kademeli, iki kademeli soğutma çevrimleri ve kaskad devreler Soğutma çevrim hesapları ve gıdalarda soğutma yükü hesabı Buhar sıkıştırmalı mekanik soğutma sistemi bileşenleri Kompresörler Buharlaştırıcılar Yoğuşturucular Kısılma vanaları Yardımcı elemanlar
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Soğutmada temel bilgiler ve gıda maddelerinin depolanması yöntemleri
2Soğutma çevrimleri
3Yoğuşan buharla çalışan soğutma devreleri, P-h diyagram
4COP, ısı pompaları için ısıtma tesir katsayısı, EER, IPVL kavramları
5Aşırı soğutma, kısımlara bölme, kademeli genişleme
6Kademeli sıkştırma ve özel devreler
7Absorbsiyonlu soğutma çevrimleri
8Absorbsiyonlu soğutma çevrimlerinde performans artışı sağlanması
9Çeşitli uygulamaların genel değerlendirilmesi
10Kompresörler Yoğuşturucular, soğutma kuleleri, genişleme valfleri,
11Buharlaştırıcılar ve diğer devre elemanları fonksiyonları ve seçim kriterleri
12Yalıtım, soğutucu akışkanlar
13Soğutma yükü hesabı
14Bir model üzerinde uygulama
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Anonymous, 2003. Soğutma Tesisatı. Ed. Genceli, O. F. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yayınları, Yayın no: MMO/2003/295-3. İstanbul. Yamankaradeniz, R., Horuz, İ. Ve Coşkun, S. 2002. Soğutma Tekniği ve Uygulamaları. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayınları No: 203. Bursa. Fellows, P. (1988). Food Processing Technology "Principles and Practice". 8 Wellington Court, Wellington Street, CB11HW, Great Britain, VCH Publishers (Uk) Ltd. Miller, J. P. and Butcher, C. (2000). Managing Frozen Foods (Freezer technology). Ed. C. J. Kennedy. Boca Raton, Boston, New York, Washington, D.C., CRC Press LLC. Heap, R. D. (2000). Chilled Foods. Ed. M. Stringer and C. Dennis. Boca Raton, Boston, New York, Washington, D.C., CRC Press LLC.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma13030
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma13030
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi188
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
ÖÇ5               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr