Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100100009GIDA KATKI MADDELERİSeçmeli363
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrenci • Ürün özelliklerini ve raf ömrünü etkileyen katkı maddeleri tanır • Katkı maddelerinin fonksiyonel özelliklerini karşılaştırır Farklı ürünler için uygun katkı kombinasyonu oluşturur
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr.Ögr.Üyesi Elif Duygu KAYA
Öğrenme Çıktıları
1Farklı ürünlerde bulunan katkı maddeleri hakkında değerlendirme yapar
2Katkı maddelerin önemi ve gruplandırmasını kavrar.
3Katkı maddelerinin kullanım limitleri veyasal düzenlemeleri öğrenir.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
• Giriş • Kanuni düzenlemeler • Antioksidanlar • Asitlendiriciler • Şelat ajanları • Emülgatörler • Gamlar • Koruyucular • Renk maddeleri • Lezzet maddeleri • Lezzet artırıcılar • Tatlandırıcılar Topaklanmayı önleyiciler
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Girişxx
2Kanuni düzenlemelerxx
3Antioksidanlarxx
4Asitlendiriciler, Şelat ajanlarıxx
5Emülgatörler-Ixx
6Emülgatörlerxx
7Gamlarxx
8Arasınavxx
9Koruyucularxx
10Renk maddelerixx
11Lezzet maddelerixx
12Lezzet artırıcılarxx
13Tatlandırıcılarxx
14Topaklanmayı önleyicilerxx
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Gıda Katkı Maddeleri, Altuğ, T. Meta Basım, Bornova, İzmir, 2001. Gıda Katkı maddeleri, Doğan, I.S. Ders Notları, 2008.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi14228
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)99
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1333443333333343
ÖÇ2333443333333343
ÖÇ3333443333333343
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr