Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0100100009 | GIDA KATKI MADDELERİ | Seçmeli | 3 | 6 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin sonunda öğrenci
• Ürün özelliklerini ve raf ömrünü etkileyen katkı maddeleri tanır
• Katkı maddelerinin fonksiyonel özelliklerini karşılaştırır
Farklı ürünler için uygun katkı kombinasyonu oluşturur
|
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr.Ögr.Üyesi Elif Duygu KAYA |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Farklı ürünlerde bulunan katkı maddeleri hakkında değerlendirme yapar | 2 | Katkı maddelerin önemi ve gruplandırmasını kavrar. | 3 | Katkı maddelerinin kullanım limitleri veyasal düzenlemeleri öğrenir. |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
• Giriş
• Kanuni düzenlemeler
• Antioksidanlar
• Asitlendiriciler
• Şelat ajanları
• Emülgatörler
• Gamlar
• Koruyucular
• Renk maddeleri
• Lezzet maddeleri
• Lezzet artırıcılar
• Tatlandırıcılar
Topaklanmayı önleyiciler
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Giriş | x | x | 2 | Kanuni düzenlemeler | x | x | 3 | Antioksidanlar | x | x | 4 | Asitlendiriciler, Şelat ajanları | x | x | 5 | Emülgatörler-I | x | x | 6 | Emülgatörler | x | x | 7 | Gamlar | x | x | 8 | Arasınav | x | x | 9 | Koruyucular | x | x | 10 | Renk maddeleri | x | x | 11 | Lezzet maddeleri | x | x | 12 | Lezzet artırıcılar | x | x | 13 | Tatlandırıcılar | x | x | 14 | Topaklanmayı önleyiciler | x | x |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Gıda Katkı Maddeleri, Altuğ, T. Meta Basım, Bornova, İzmir, 2001.
Gıda Katkı maddeleri, Doğan, I.S. Ders Notları, 2008.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ev Ödevi | 14 | 2 | 28 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | ÖÇ2 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | ÖÇ3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|