|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0100100005 | MÜHENDİSLİK ETİĞİ | Seçmeli | 3 | 5 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Bu dersin sonunda öğrenci
• Gıda mühendisliğinin toplumun beslenmesinde yeri ve sorumluluğunun bilincinde olur,
• Mühendislik etiğinin ilke ve kurallarının kavrar,
• Küreselleşen dünyada kurum ve çalışan açısından etik olan ve olmayan yaklaşımları analiz eder.
• Etik açıdan sorumluluk noktalarını belirler.
• Hizmet alma ve sunma esnasında etik yaklaşım kişiliği elde eder.
Mesleki karar ve davranışlarda etik ilkelere göre hareket etme alışkanlığının kazanır.
| Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | I. Etik iler ilgili teorileri öğrenir | 2 | II. Küreselleşen dünyada kurum ve çalışan açısından etik olan ve olmayan yaklaşımları analiz eder. | 3 | III. Etik açıdan sorumluluk noktalarını belirler. | 4 | IV. Hizmet alma ve sunma esnasında etik yaklaşım kişiliği elde eder. |
| Öğrenim Türü | İkinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | • Gıda mühendisliğinin tanımı ve önemi, çalışma alanları, yetki ve sorumlulukları
• Etiğin tanımı, Etik Teorileri, Etik ve Kurumlar
• Etik açıdan yöneticilik, etik ve küreselleşme, meslek modelleri ve etik
• Mühendislik etiğinin temel ilke ve kuralları,
• Etik davranışların oluşumunda eğitimin ve meslek odalarının yeri ve önemi, mühendislik yemini
• Mühendislikte Dürüstlük, Mühendislik Sorumluluğu
• Ürün Sorumluluğu
• Mühendislikte Kabul
• Anlaşmazlık ve etik, anlaşmazlıkların çözümüne etik yaklaşımlar ve sürdürülebilir mühendislik kavramları,
• Görüşme taktikleri,
• Mühendislik, Öteki ve Sonuç
Gıda mühendisliğine ait gerçek ve tasarlanmış etik problemlerin irdelenmesi. Meslektaş deneyimlerinin paylaşılması
• Gıda mühendisliğinin tanımı ve önemi, çalışma alanları, yetki ve sorumlulukları
• Etiğin tanımı, Etik Teorileri, Etik ve Kurumlar
| Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | • Gıda mühendisliğinin tanımı ve önemi, çalışma alanları, yetki ve sorumlulukları | | | 2 | • Etiğin tanımı, Etik Teorileri, Etik ve Kurumlar | | | 3 | • Etik açıdan yöneticilik, etik ve küreselleşme, meslek modelleri ve etik | | | 4 | • Mühendislik etiğinin temel ilke ve kuralları, | | | 5 | • Etik davranışların oluşumunda eğitimin ve meslek odalarının yeri ve önemi, mühendislik yemini | | | 6 | • Mühendislikte Dürüstlük, Mühendislik Sorumluluğu | | | 7 | • Ürün Sorumluluğu | | | 8 | • Mühendislikte Kabul | | | 9 | • Anlaşmazlık ve etik, anlaşmazlıkların çözümüne etik yaklaşımlar ve sürdürülebilir mühendislik kavramları, | | | 10 | • Görüşme taktikleri, | | | 11 | • Mühendislik, Öteki ve Sonuç | | | 12 | Gıda mühendisliğine ait gerçek ve tasarlanmış etik problemlerin irdelenmesi. Meslektaş deneyimlerinin paylaşılması | | | 13 | • Gıda mühendisliğinin tanımı ve önemi, çalışma alanları, yetki ve sorumlulukları | | | 14 | • Etiğin tanımı, Etik Teorileri, Etik ve Kurumlar | | | 15 | | | | 16 | | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | 1. Onbaşıoğlu, S.U. 2003. Mühendislik Etiği, Doğa Yayıncılık, İstanbul.
2. Mitcham, C., Shannon D.R., 2000. Engineering Ethics, Prentice Hall.
3. Paul H. Wright, 1989. “Introduction to Engineering” John Wiley and Sons, New York.
Gıda Mühendisleri Odası Web sayfası “http://www.gidamo.org.tr
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 | Ev Ödevi | 1 | 20 | 20 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|