Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100100005MÜHENDİSLİK ETİĞİSeçmeli233
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrenci • Gıda mühendisliğinin toplumun beslenmesinde yeri ve sorumluluğunun bilincinde olur, • Mühendislik etiğinin ilke ve kurallarının kavrar, • Küreselleşen dünyada kurum ve çalışan açısından etik olan ve olmayan yaklaşımları analiz eder. • Etik açıdan sorumluluk noktalarını belirler. • Hizmet alma ve sunma esnasında etik yaklaşım kişiliği elde eder. Mesleki karar ve davranışlarda etik ilkelere göre hareket etme alışkanlığının kazanır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1I. Etik iler ilgili teorileri öğrenir
2II. Küreselleşen dünyada kurum ve çalışan açısından etik olan ve olmayan yaklaşımları analiz eder.
3III. Etik açıdan sorumluluk noktalarını belirler.
4IV. Hizmet alma ve sunma esnasında etik yaklaşım kişiliği elde eder.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
• Gıda mühendisliğinin tanımı ve önemi, çalışma alanları, yetki ve sorumlulukları • Etiğin tanımı, Etik Teorileri, Etik ve Kurumlar • Etik açıdan yöneticilik, etik ve küreselleşme, meslek modelleri ve etik • Mühendislik etiğinin temel ilke ve kuralları, • Etik davranışların oluşumunda eğitimin ve meslek odalarının yeri ve önemi, mühendislik yemini • Mühendislikte Dürüstlük, Mühendislik Sorumluluğu • Ürün Sorumluluğu • Mühendislikte Kabul • Anlaşmazlık ve etik, anlaşmazlıkların çözümüne etik yaklaşımlar ve sürdürülebilir mühendislik kavramları, • Görüşme taktikleri, • Mühendislik, Öteki ve Sonuç Gıda mühendisliğine ait gerçek ve tasarlanmış etik problemlerin irdelenmesi. Meslektaş deneyimlerinin paylaşılması • Gıda mühendisliğinin tanımı ve önemi, çalışma alanları, yetki ve sorumlulukları • Etiğin tanımı, Etik Teorileri, Etik ve Kurumlar
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1• Gıda mühendisliğinin tanımı ve önemi, çalışma alanları, yetki ve sorumlulukları
2• Etiğin tanımı, Etik Teorileri, Etik ve Kurumlar
3• Etik açıdan yöneticilik, etik ve küreselleşme, meslek modelleri ve etik
4• Mühendislik etiğinin temel ilke ve kuralları,
5• Etik davranışların oluşumunda eğitimin ve meslek odalarının yeri ve önemi, mühendislik yemini
6• Mühendislikte Dürüstlük, Mühendislik Sorumluluğu
7• Ürün Sorumluluğu
8• Mühendislikte Kabul
9• Anlaşmazlık ve etik, anlaşmazlıkların çözümüne etik yaklaşımlar ve sürdürülebilir mühendislik kavramları,
10• Görüşme taktikleri,
11• Mühendislik, Öteki ve Sonuç
12Gıda mühendisliğine ait gerçek ve tasarlanmış etik problemlerin irdelenmesi. Meslektaş deneyimlerinin paylaşılması
13• Gıda mühendisliğinin tanımı ve önemi, çalışma alanları, yetki ve sorumlulukları
14• Etiğin tanımı, Etik Teorileri, Etik ve Kurumlar
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Onbaşıoğlu, S.U. 2003. Mühendislik Etiği, Doğa Yayıncılık, İstanbul. 2. Mitcham, C., Shannon D.R., 2000. Engineering Ethics, Prentice Hall. 3. Paul H. Wright, 1989. “Introduction to Engineering” John Wiley and Sons, New York. Gıda Mühendisleri Odası Web sayfası “http://www.gidamo.org.tr
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma12020
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi12020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)83
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr