Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0701106103YAĞ BİTKİLERİSeçmeli362
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Yağ bitkilerinin Dünya ve Türkiye tarımındaki yeri, bitkisel özellikler ve yetiştirme tekniği
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Ekonomik öneme sahip bazı yağ bitkilerinin önemi hakkında bilgi sahibi olacaktır.
2Yağ bitkilerinin tarımı hakkında yeterli bilgi sahibi olacaktır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
• Keyf ve baharat bitkisi olarak aşağıda bir kısmının ismi zikredilen bitkilerin botanik ve bitkisel özelliklerinin tanıtılması, • Bu bitkilerin üretimlerinin yapılması için uygulanan yetiştirme tekniklerinin öğrenciye verilmesi, • Bu bitkilerin kullanılabilen kısımlarının faydalı bir şekilde değerlendirilmesi, • Keyf bitkilerinin her birindeki etkili maddelerin tesir dereceleri hakkında öğrencilere bilgi kazandırılması, • Bu bitkilerin her birinde ıslah ve çeşit geliştirme faaliyetleri ile ilgili bilgilerin verilmesi, hedeflemiştir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Yağ bitkilerinin sınıflandırılması, üretim istatistikleri ve yağlar
2Ayçiçeğinin önemi, tarihçesi, sistematiği, bitkisel özellikleriAnlatılan yağ bitkilerinin öğrencilere saksıya ekimi yaptırıldı.
3Ayçiçeğinin tarımıSaksıya ekimi yapılan bitkilerde gözlemler yapıldı ve fotoğraflar çekildi
4Susamın önemi, tarihçesi, sistematiği, bitkisel özellikleriSaksıya ekimi yapılan bitkilerde gözlemler yapıldı ve fotoğraflar çekildi
5Susamın tarımıSaksıya ekimi yapılan bitkilerde gözlemler yapıldı ve fotoğraflar çekildi
6Soyanın önemi, tarihçesi, sistematiği, bitkisel özellikleriSaksıya ekimi yapılan bitkilerde gözlemler yapıldı ve fotoğraflar çekildi
7Soyanın tarımıYağ bitkileri Deneme Ekimleri için parselasyon ve gübre hesaplamaları anlatıldı ve uygulaması yapıldı
8Ara Sınav
9Yerfıstığının önemi, tarihçesi, sistematiği, bitkisel özellikleri Yerfıstığının tarımıYağ bitkileri Denemelerinin ekimi yapıldı
10Kolzanın önemi, tarihçesi, sistematiği,Yağ bitkileri Denemelerinin bakım ve gübreleme işlemlerinin nasıllığı anlatıldı.
11Kolzanın bitkisel özellikleri ve tarımı Yağ bitkileri Denemelerinin bakım ve gübreleme işlemlerinin nasıllığı anlatıldı.
12Haşhaşın önemi, tarihçesi, sistematiği, bitkisel özellikleri ve tarımı Saksıya ekimi yapılan bitkilerde gözlemler yapıldı ve fotoğraflar çekildi ve sunumlar hazırlandı
13Diğer yağ bitkilerinin bitkisel özellikleri Saksıya ekimi yapılan bitkilerde gözlemler yapıldı ve fotoğraflar çekildi ve sunumlar hazırlandı
14Diğer yağ bitkilerinin bitkisel tarımıHazırlanan sunumlar anlatıldı.
15Derslerin genel tekrarı
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
• Arıoğlu,H.,1999. Yağ bitkileri yetiştirme ve ıslahı. Ç.Ü. Zir.Fak. Genel yayın No:220. Adana • Özgüven, M.,1995.Yağ Bitkileri Cilt:II, Ç.Ü. Zir.Fak. Ders Kitabı: No:47. Adana • Koç,H.,2001. Yağ Bitkileri.Gaziosmanpaşa Üni. Zir.Fak. Yayınları No:58, Ders Kitapları serisi No:22, Tokat.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım13113
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi11515
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)67
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7
ÖÇ1  3  2 
ÖÇ2    4  
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr