Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0701105103TARLA BİTKLERİ KALİTE STANDARTLARI VE DEPOLAMASeçmeli354
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Kalite, standart, standardizasyon ve temel analiz yöntemleri üzerinde alt yapı oluşturması. Ulusal ve uluslar arası standart hazırlayan kuruluşlar (TSE, ISO vb) ve bunların görevleri. Tarla ürünlerinin depolanması, depolamaya etki eden faktörler, ürün depolanmasında depo sıcaklık ve nem değerlerinin ve ürün kayıplarının tespiti olarak tanımlanabilir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Depolama ve ürün bozulmasına etki eden faktörler ile ürünlerin saklandığı depolar ve özellikleri hakkında bilgi verebilme
2Temel analiz yöntemleri hakkında bilgi verebilme
3TSE ve uluslar arası standart hazırlayan kuruluşların tanıtılması
4Kalite, standart ve standardizasyon ile ilgili tanımları kavrayabilme
5Tarla bitkileri ve analiz yöntemleri ile ilgili standartların tanıtılması ve yeni standart model
6
7
8
9
10
11
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Standart, standardizasyon ve kalite terimlerinin tanımı. Ürün kalite parametreleri, ürün kalitesinin tayininde kullanılan temel analiz yöntemleri. Uluslar arası standart örgütü (ISO) ve Türk Standartlar Enstitüsü’nün (TSE) tanımı. TSE’nin görevleri ve tarla ürünleri standartlarının tanıtımı.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dersin tanıtımı, kapsamı ve önemi. Giriş.
2Kalite kavramı ve kalitenin oluşumuna etkili olan faktörler. Standart ve standardizasyon tanımları ve kalite ile ilişkileri
3TSE ve görevleri. ISO, Coresta vb uluslar arası standart hazırlayan kuruluşlar ve amaçları. Standartların hazırlanış yöntemleri
4Örnek alma ve analize hazırlama. Kaliteyi belirlemede yararlanılan analiz yöntemleri
5Kimyasal analiz yöntemleri. Kimyasal bileşimi oluşturan yapıtaşlarının özellikleri ve kalite üzerine etkileri
6Proteinler
7Yağlar ve karbonhidratlar
8Ara Sınav
9Depolama. Depolamada bozulmaya etki eden faktörler
10Depolama süresi, sıcaklık ve nem ilişkileri
11Ambar zararlıları ve depo tipleri
12TMO ziyareti ve bilgi edinme
13Özel sektör ziyareti ve bilgi edinme
14Dönem projesi sunumları
15Dönem projesi sunumları
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Sekin, S., 1986. Tarla Bitkilerinde Kalite, Standardizasyon ve Depolama. Kent, N.L., 1978. Technology of Cereals. Pergamon Pres. Salunke, D.K. et al., 1992. World Oilseed (chemistry, Technology and Utilization). Boumans, G., 1985. Grain Handling and Storage. Elsevier Pres. Tarla Ürünleri ile ilgili Türk Standartları Analiz yöntemleri ile ilgili Türk Standartları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma14684
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)117
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7
ÖÇ1  3    
ÖÇ2    2  
ÖÇ3   1   
ÖÇ4     4 
ÖÇ5 3     
ÖÇ6       
ÖÇ7       
ÖÇ8       
ÖÇ9       
ÖÇ10       
ÖÇ11       
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr