|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0701507106 | ORGANİK HAYVANCILIK | Seçmeli | 4 | 7 | 2 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Organik tarım yönetmeliğine uygun olarak Damızlık sığır veya dölleme materyali kullanılarak sığır yetiştirilmesi, bu hayvanlardan sağlıklı insan gıdası ile hayvan ve bitki besleme ürünleri üretilmesi, hammaddesini tarımdan alan sanayilere organik hammadde temini sağlayarak ülke ekonomisine ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin geliştirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | Organik üretimin önemi ve gerekçesini öğrenir. | 2 | Organik üretimin önemi ve gerekçesini öğrenir. | 3 | Çiftlik hayvanları ve tavukların bakım ve yönetimi ile ilgili temel bilgileri öğrenir. | 4 | Çiftlik hayvanları ve tavukların bakım ve yönetimi ile ilgili temel bilgileri öğrenir. | 5 | Sertifika kuruluşlarının özellikleri ve sertifikasyon sürecini öğrenir. | 6 | Sertifika kuruluşlarının özellikleri ve sertifikasyon sürecini öğrenir. | 7 | Organik yemin tanımını, organik yemlerin sınıflandırılmasını ve özelliklerini öğrenirOrganik yemin tanımını, organik yemlerin sınıflandırılmasını ve özelliklerini öğrenir | 8 | Organik yemin tanımını, organik yemlerin sınıflandırılmasını ve özelliklerini öğrenirOrganik yemin tanımını, organik yemlerin sınıflandırılmasını ve özelliklerini öğrenir | 9 | Organik – ekolojik hayvancılık işletmelerinde organik olmayan yemlerin kullanım koşulları hakkında bilgi sahibi olur | 10 | Organik – ekolojik hayvancılık işletmelerinde organik olmayan yemlerin kullanım koşulları hakkında bilgi sahibi olur | 11 | Ekolojik hayvancılık işletmelerinde ve organik yemlerde yem katkı maddelerinin kullanımını öğrenir | 12 | Ekolojik hayvancılık işletmelerinde ve organik yemlerde yem katkı maddelerinin kullanımını öğrenir | 13 | Organik süt, kırmızı et, beyaz et ve yumurta üretiminde bakım ve yönetim ile ilgili temel bilgileri öğretmek. | 14 | Organik süt, kırmızı et, beyaz et ve yumurta üretiminde bakım ve yönetim ile ilgili temel bilgileri öğretmek. | 15 | Sertifika kuruluşları ve yasal düzenlemeleri öğrenir | 16 | Sertifika kuruluşları ve yasal düzenlemeleri öğrenir |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Organik tarımsal ve hayvansal üretimin tanımı,önemi ve geçişin gerekçeleri
Organik üretimde hayvan barınaklarının yer seçimi ve inşasında dikkat edilecek esaslar.
Organik süt üretimi; süt sığırlarının bakım ve yönetimi
Organik kırmızı et üretimi, besi danalarının bakım ve yönetimi, taşıma ve kesim.
Organik yumurta üretimi, civciv/piliç ve tavukların bakım ve yönetimi.
Organik beyaz et üretimi, piliçlerin bakım ve yönetimi.
Organik koyun-keçi sütü üretimi, organik kuzu eti üretiminde temel esaslar.
Organik yemin tanımı, organik enerji ve protein yemleri, organik kaba yemler, meraların organik - ekolojik hayvancılıkta kullanımı
Organik – ekolojik hayvancılık işletmelerinde yem üretimi ve organik olmayan yemlerin kullanım koşulları
Organik – ekolojik hayvancılık işletmelerinde ve organik yemlerde kullanılan vitamin ve mineral yemleri ile yem katkı maddeleri
Organik – ekolojik hayvancılık işletmelerinde sığırların beslenmesi ve organik – ekolojik olmayan besleme ile arasındaki temel farklılıklar
Organik – ekolojik hayvancılık işletmelerinde koyun ve keçilerin beslenmesi ve organik – ekolojik olmayan besleme ile arasındaki temel farklılıklar
Organik – ekolojik hayvancılık işletmelerinde tavukların beslenmesi ve organik – ekolojik olmayan besleme ile arasındaki temel farklılıklar
Organik üretim ile ilgili sertifikasyon, sertifikasyon kuruluşlarının yapıları ve kontrol mekanizmaları | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Organik tarımsal ve hayvansal üretimin tanımı,önemi ve geçişin gerekçeleri | | | 2 | Organik üretimde hayvan barınaklarının yer seçimi ve inşasında dikkat edilecek esaslar. | | | 3 | Organik süt üretimi; süt sığırlarının bakım ve yönetimi | | | 4 | Organik kırmızı et üretimi, besi danalarının bakım ve yönetimi, taşıma ve kesim. | | | 5 | Organik yumurta üretimi, civciv/piliç ve tavukların bakım ve yönetimi. | | | 6 | Organik beyaz et üretimi, piliçlerin bakım ve yönetimi. | | | 7 | Organik koyun-keçi sütü üretimi, organik kuzu eti üretiminde temel esaslar. | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Organik yemin tanımı, organik enerji ve protein yemleri, organik kaba yemler, meraların organik - ekolojik hayvancılıkta kullanımı | | | 10 | Organik – ekolojik hayvancılık işletmelerinde yem üretimi ve organik olmayan yemlerin kullanım koşulları | | | 11 | Organik – ekolojik hayvancılık işletmelerinde ve organik yemlerde kullanılan vitamin ve mineral yemleri ile yem katkı maddeleri | | | 12 | Organik – ekolojik hayvancılık işletmelerinde sığırların beslenmesi ve organik – ekolojik olmayan besleme ile arasındaki temel farklılıklar | | | 13 | Organik – ekolojik hayvancılık işletmelerinde koyun ve keçilerin beslenmesi ve organik – ekolojik olmayan besleme ile arasındaki temel farklılıklar | | | 14 | Organik üretim ile ilgili sertifikasyon, sertifikasyon kuruluşlarının yapıları ve kontrol mekanizmaları | | | 15 | Organik üretim ile ilgili sertifikasyon, sertifikasyon kuruluşlarının yapıları ve kontrol mekanizmaları | | | 16 | Final Sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Birinci Uluslararası Organik Hayvansal Üretim ve Gıda Güvenliği Kongresi, Tebliğler Kitabı, 28 Nisan-1 Mayıs 2004, Kuşadası.Petek M, Üstüner H (2004) Organik Hayvancılık, Geçmişe duyulan özlem mi? Geleceğe yatırım mı? 1. Veteriner Zootekni Kongresi Tebliğler kitabı, Elazığ.Proceedings of International Conference on Organic meat and milk from ruminants, 4-6 October, 2001, Athens, Greece Yemler, yem hijyeni ve teknolojisi. Ergün, A.; Tuncer, Ş.D.; Medisan yayınevi, Ankara, 2001 267
Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik, Yayımlandığı Resmi GazeteninTarihi : 10 Haziran 2005 Sayı : 25841. www.tarim.gov.tr
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | | | | | | 3 | | ÖÇ2 | | 2 | | | | | | ÖÇ3 | | | | 5 | | | | ÖÇ4 | | | 3 | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | 3 | | | ÖÇ7 | | 3 | | | | | | ÖÇ8 | | | | | | | | ÖÇ9 | | | | | | | | ÖÇ10 | | | | | | | | ÖÇ11 | | | | | | | | ÖÇ12 | | | | | | | | ÖÇ13 | | | | | | | | ÖÇ14 | | | | | | | | ÖÇ15 | | | | | | | | ÖÇ16 | | | | | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|