Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0701105102KEYF VE BAHARAT BİTKİLERİSeçmeli354
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Tıbbi ve aromatik bitkilerin genel olarak anlatılması, gruplandırılması. Keyif ve baharat bitkilerinin tıbbi olarak değeri ve önemi. Keyif ve baharat bitkilerinin tanıtılması. Bu bitkilerin botanik özellikleri ile yetiştirilme tekniklerinin öğretilmesi. Etkili maddelerinin incelenmesi. Kullanım alanları ile ekonomik öneminin anlatılması.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Tıbbi ve aromatik bitkileri genel olarak tanımış olur.
2Keyif ve baharat bitkisi olarak kullanılan belli başlı bitkileri bilir ve sınıflandırabilir.
3Keyif ve baharat bitkilerinin tıbbi olarak değerini ve önemini fark eder.
4Keyif ve baharat bitkilerinin kökenini, yayılışını ve botanik özelliklerini bilir.
5Keyif ve baharat bitkilerinin yetiştirilme tekniklerini ve kalite kriterlerini öğrenmiş olur.
6Bu bitkilerde hasat ve kurutma işlemleri ile depolamanın önemini fark eder.
7Etkili maddeleri hakkında bilgi sahibi olur.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
- Keyif ve baharat bitkilerinin bilinmesi ve sınıflandırılabilmesi. - Keyif ve baharat bitkilerinin kökeninin, yayılışının ve botanik özelliklerinin bilinmesi. - Keyif ve baharat bitkilerinin yetiştirilme tekniklerinin ve kalite kriterlerinin öğrenilmesi. - Bu bitkilerde hasat ve kurutma işlemleri ile depolamanın öneminin fark edilmesi. - Bu bitkilerin etken maddelerine göre incelenmesi ile gıda ve tıbbi olarak öneminin incelenmesi. - Bu grup bitkilerin ekonomik öneminin bilincine varılması dersin içeriğini oluşturmaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tıbbi ve aromatik bitkilerin genel tanıtımı ile keyif ve baharat bitkilerinin önemi.
2Tütünün (Nicotiana spp.) ekonomik önemi, kökeni, yayılışı ve sınıflandırılması.
3Tütünün botanik özellikleri, adaptasyonu ve kültürü.
4Tütün yaprağının kimyasal bileşimi, fiziksel özellikleri. Tütünden faydalanma şekilleri. Tütünde kurutma, fermantasyon ve olgunlaşma işlemleri ile kalitesi.
5Şerbetçi otu (Humulus lupulus) bitkisinin önemi, kökeni, yayılışı, özellikleri, etken madde ve kullanım alanları.
6Haşhaş (Papaver somniferum), bitkisinin önemi, kökeni, yayılışı, özellikleri, etken madde ve kullanım alanları.
7Kekik (origanum, thymus gibi cinslerin) bitkisinin önemi, kökeni, yayılışı, özellikleri, etken madde ve kullanım alanları.
8Ara Sınav
9Adaçayı (salvia spp.) türlerinin önemi, kökeni, yayılışı, özellikleri, etken madde ve kullanım alanları.
10Nane (menta spp.) türlerinin önemi, kökeni, yayılışı, özellikleri, etken madde ve kullanım alanları.
11Fesleğen (ocimum spp.) türlerinin önemi, kökeni, yayılışı, özellikleri, etken madde ve kullanım alanları.
12Biberiye (Rosmarinus spp.) türlerinin önemi, kökeni, yayılışı, özellikleri, etken madde ve kullanım alanları.
13Kimyon (menta spp.) türlerinin önemi, kökeni, yayılışı, özellikleri, etken madde ve kullanım alanları.
14Diğer keyif bitkilerinin genel önemi ve özellikleri.
15Diğer baharat bitkilerinin genel önemi ve özellikleri.
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
-Kamil İlisulu, 1992, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayınları, s. 302 - Ceylan, A.,1995, Tıbbi Bitkiler I, (3. Bsm.), E.Ü., Ziraat Fak. Yayınları No : 312, - Ceylan, A., 1996, Tıbbi Bitkiler II, (2. Bsm.), E.Ü., Ziraat Fak. Yayınları No: 481, - Ceylan, A., 1994, Tıbbi Bitkiler III, (1. Bsm.), E.Ü., Ziraat Fak. Yayınları No: 509, -M Tanker, 1985, Farmakognozi, Cilt I, II, Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Yayınları. -Baytop, T., Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi, (2.Bsm.), 1999, Nobel Tıp Kitapevleri,
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav144
Final Sınavı144
Bireysel Çalışma14684
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11515
Ev Ödevi155
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)127
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7
ÖÇ1 2     
ÖÇ2       
ÖÇ3  3    
ÖÇ4    1  
ÖÇ5   3   
ÖÇ6     4 
ÖÇ7 2     
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr