|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0701105102 | KEYF VE BAHARAT BİTKİLERİ | Seçmeli | 3 | 5 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Tıbbi ve aromatik bitkilerin genel olarak anlatılması, gruplandırılması. Keyif ve baharat bitkilerinin tıbbi olarak değeri ve önemi. Keyif ve baharat bitkilerinin tanıtılması. Bu bitkilerin botanik özellikleri ile yetiştirilme tekniklerinin öğretilmesi. Etkili maddelerinin incelenmesi. Kullanım alanları ile ekonomik öneminin anlatılması. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | Tıbbi ve aromatik bitkileri genel olarak tanımış olur. | 2 | Keyif ve baharat bitkisi olarak kullanılan belli başlı bitkileri bilir ve sınıflandırabilir. | 3 | Keyif ve baharat bitkilerinin tıbbi olarak değerini ve önemini fark eder. | 4 | Keyif ve baharat bitkilerinin kökenini, yayılışını ve botanik özelliklerini bilir. | 5 | Keyif ve baharat bitkilerinin yetiştirilme tekniklerini ve kalite kriterlerini öğrenmiş olur. | 6 | Bu bitkilerde hasat ve kurutma işlemleri ile depolamanın önemini fark eder. | 7 | Etkili maddeleri hakkında bilgi sahibi olur. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | - Keyif ve baharat bitkilerinin bilinmesi ve sınıflandırılabilmesi.
- Keyif ve baharat bitkilerinin kökeninin, yayılışının ve botanik özelliklerinin bilinmesi.
- Keyif ve baharat bitkilerinin yetiştirilme tekniklerinin ve kalite kriterlerinin öğrenilmesi.
- Bu bitkilerde hasat ve kurutma işlemleri ile depolamanın öneminin fark edilmesi.
- Bu bitkilerin etken maddelerine göre incelenmesi ile gıda ve tıbbi olarak öneminin incelenmesi.
- Bu grup bitkilerin ekonomik öneminin bilincine varılması dersin içeriğini oluşturmaktadır.
| Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Tıbbi ve aromatik bitkilerin genel tanıtımı ile keyif ve baharat bitkilerinin önemi.
| | | 2 | Tütünün (Nicotiana spp.) ekonomik önemi, kökeni, yayılışı ve sınıflandırılması. | | | 3 | Tütünün botanik özellikleri, adaptasyonu ve kültürü. | | | 4 | Tütün yaprağının kimyasal bileşimi, fiziksel özellikleri. Tütünden faydalanma şekilleri. Tütünde kurutma, fermantasyon ve olgunlaşma işlemleri ile kalitesi. | | | 5 | Şerbetçi otu (Humulus lupulus) bitkisinin önemi, kökeni, yayılışı, özellikleri, etken madde ve kullanım alanları. | | | 6 | Haşhaş (Papaver somniferum), bitkisinin önemi, kökeni, yayılışı, özellikleri, etken madde ve kullanım alanları. | | | 7 | Kekik (origanum, thymus gibi cinslerin) bitkisinin önemi, kökeni, yayılışı, özellikleri, etken madde ve kullanım alanları. | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Adaçayı (salvia spp.) türlerinin önemi, kökeni, yayılışı, özellikleri, etken madde ve kullanım alanları. | | | 10 | Nane (menta spp.) türlerinin önemi, kökeni, yayılışı, özellikleri, etken madde ve kullanım alanları. | | | 11 | Fesleğen (ocimum spp.) türlerinin önemi, kökeni, yayılışı, özellikleri, etken madde ve kullanım alanları. | | | 12 | Biberiye (Rosmarinus spp.) türlerinin önemi, kökeni, yayılışı, özellikleri, etken madde ve kullanım alanları. | | | 13 | Kimyon (menta spp.) türlerinin önemi, kökeni, yayılışı, özellikleri, etken madde ve kullanım alanları. | | | 14 | Diğer keyif bitkilerinin genel önemi ve özellikleri. | | | 15 | Diğer baharat bitkilerinin genel önemi ve özellikleri. | | | 16 | Final Sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | -Kamil İlisulu, 1992, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayınları, s. 302
- Ceylan, A.,1995, Tıbbi Bitkiler I, (3. Bsm.), E.Ü., Ziraat Fak. Yayınları No : 312,
- Ceylan, A., 1996, Tıbbi Bitkiler II, (2. Bsm.), E.Ü., Ziraat Fak. Yayınları No: 481,
- Ceylan, A., 1994, Tıbbi Bitkiler III, (1. Bsm.), E.Ü., Ziraat Fak. Yayınları No: 509,
-M Tanker, 1985, Farmakognozi, Cilt I, II, Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Yayınları.
-Baytop, T., Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi, (2.Bsm.), 1999, Nobel Tıp Kitapevleri,
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 4 | 4 | Final Sınavı | 1 | 4 | 4 | Bireysel Çalışma | 14 | 6 | 84 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 | Ev Ödevi | 1 | 5 | 5 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | | 2 | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | | | ÖÇ3 | | | 3 | | | | | ÖÇ4 | | | | | 1 | | | ÖÇ5 | | | | 3 | | | | ÖÇ6 | | | | | | 4 | | ÖÇ7 | | 2 | | | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|