|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0701406108 | ORGANİK ÜRÜNLER EKONOMİSİ | Seçmeli | 3 | 6 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Organik tarım kavramı, ilkeleri ve özelliklerini, organik tarımın tarihçesini, organik tarımdan beklenen yararları, ekonomi, çevre ve sürdürülebilirlik boyutunu ortaya koymak. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Öğr. Üyesi Ayça Nur ŞAHİN DEMİREL | Öğrenme Çıktıları | 1 | Organik tarımın önemini kavrama | 2 | Organik tarım kavramına ve organik tarım mevzuatına hâkim olma | 3 | Organik tarımın çevre boyutu ve sürdürülebilirliği konusundaki bilgilere hâkim olma | 4 | Dönem ödevlerini yazma deneyimleri ile bireysel araştırma, analiz ve sentez yapma ve sorumluluk üstlenme becerisini geliştirebilme | 5 | Sınıf içi tartışma ve problem çözme yoluyla sorumluluk ve özgüven duygusunu geliştirebilme |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Organik Tarım Kavramı, Temel İlkeleri ve Özellikleri, Organik Tarımın Gelişimi, Organik Tarım Kanunu, Organik Ürünlerde Kontrol ve Sertifikasyon, Organik Ürünlerin Üretimi ve Ekonomisi, Yasal Uygulamalar ve Standartlar, Organik Tarımın Ekonomi, Çevre ve Sürdürülebilirlik Boyutu, Organik Ürünlerin Arz ve Talebi, Organik Ürünlerde Tüketici Tercihleri ve Fiyat Oluşum, Organik Ürünlerde Pazarlama Stratejileri ve Pazar Trendleri, Organik Tarım Ürünlerine Yönelik Pazarlama Araştırmaları, Organik Tarımın Geliştirilmesinde Bilgi, Yayım, Eğitim ve Araştırma Olanakları, AB’de ve ABD’de Organik Tarımsal Ürünlere Yönelik Politikalar, Türkiye’de Organik Tarımsal Ürünlere Yönelik Politikalar, Dünyada ve Türkiye’de Organik Tarımın Finansmanı. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Organik Tarım Kavramı, Temel İlkeleri ve Özellikleri, Organik Tarımın Gelişimi | | | 2 | Organik Tarım Kavramı, Temel İlkeleri ve Özellikleri, Organik Tarımın Gelişimi | | | 3 | Organik Tarım Kanunu, Organik Ürünlerde Kontrol ve Sertifikasyon | | | 4 | Organik Tarım Kanunu, Organik Ürünlerde Kontrol ve Sertifikasyon | | | 5 | Organik Ürünlerin Üretimi ve Ekonomisi, Yasal Uygulamalar ve Standartlar
| | | 6 | Organik Ürünlerin Üretimi ve Ekonomisi, Yasal Uygulamalar ve Standartlar
| | | 7 | Organik Tarımın Ekonomi, Çevre ve Sürdürülebilirlik Boyutu
| | | 8 | Ara Sınav
| | | 9 | Organik Ürünlerin Arz ve Talebi
| | | 10 | Organik Ürünlerde Tüketici Tercihleri ve Fiyat Oluşumu
| | | 11 | Organik Ürünlerde Pazarlama Stratejileri ve Pazar Trendleri, Organik Tarım Ürünlerine Yönelik Pazarlama Araştırmaları
| | | 12 | Organik Tarımın Geliştirilmesinde Bilgi, Yayım, Eğitim ve Araştırma Olanakları
| | | 13 | Türkiye’de Organik Tarımsal Ürünlere Yönelik Politikalar | | | 14 | Dünyada ve Türkiye’de Organik Tarımın Finansmanı
| | | 15 | Final Sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Bond, C.A., D. Thilmany, and J. Kelling-Bond, 2008. Understanding consumer interest in product and process based attributes for fresh produce. Agribusiness 24, 231-252.
Scialabba, N., 2000 b. Opportunities and Constraints of Organic Agriculture: A Socio-Ecological Analysis, Summer Course of the Socrates Programme 1999-2000, Univ. Degli Studi Della Tuscia, Fac. Agric., Viterbo, Italy. Thakur, D.S. and Sharma, K.D., 2005.
Çelik, S., 2013, Kimler, neden organik gıda satın alıyor? Bir alan araştırması. Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (30): 93-108.
Şahin, A. N., 2019, İzmir ve İstanbul’da Organik Pazarların Mevcut Durumu ve En Fazla Tercih Edilebilir Organik Pazar Tasarımının Geliştirilmesi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 132 s.
Solomon, M.R., 2009, Consumer Behavior: Buying, Having, and Being, New Jersey: Pearson Education
Bilge, F.A., Göksu, N., 2010, Tüketici Davranışları, Gazi Yayınevi, Ankara, 202 s.
Bond, C.A., D. Thilmany, and J. Kelling-Bond, 2008. Understanding consumer interest in product and process based attributes for fresh produce. Agribusiness 24,
231-252.
Çelik, S., 2013, Kimler, neden organik gıda satın alıyor? Bir alan araştırması. Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (30): 93-108.
Şahin, A. N., 2019, İzmir ve İstanbul’da Organik Pazarların Mevcut Durumu ve En Fazla Tercih Edilebilir Organik Pazar Tasarımının Geliştirilmesi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 132 s.
Solomon, M.R., 2009, Consumer Behavior: Buying, Having, and Being, New Jersey.
www.europe-net.org
www.ec.europa.eu/agriculture/organic www.fibl.org www.ifoam.org www.fao.org
http://orgprints.org www.organic-world.net www.organic-market.info
www.intracen.org/organic http://attra.ncat.org www.organicrules.org
www.organicmonitor.com www.icrofs.org www.pmac.net www.ams.usda.gov/nop
http://europa.eu.int/eur-lex www.maff.go.ip/soshiki/syokuhin/hinshitu/organic | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 2 | 28 | Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 7 | 7 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | 4 | | 5 | | | | | | | | | | 5 | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|