Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 20110020114 | BESLENME İLKELERİ | Seçmeli | 1 | 2 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu ders besleme biliminin temel prensipleri hakkında bilgi sunmaktadır. Ders besin maddelerinin tanımlanması ve fonksiyonları, sindirim ve emilim, besin maddelerinin eksiklikleri ve toksisitelerinin etkileri, ihtiyaç düzeyleri, besin kaynakları, besin maddesi etkileşimleri, diette kulluanım önerileri, sağlıklı ve hasta bireylerde beslemenin rolü ana konularını içermektedir Bu dersin amacı öğrencilere Sağlıklı birey olabilmek için sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini kazandırmak, önce kendi bedenlerine ve sağlıklarına, sonra işlerine önem veren bireylerin yetişmesine katkıda bulunmaktır |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Dietteki temel besin maddelerinin kaynakları, tüketim düzeyleri, fizyolojik rolleri ve ihtiyaç miktarları. | 2 | Makro ve mikro besin maddelerini belirlemek ve vücuttaki fonksiyonlarını açıklamak . | 3 | İyi düzenlenmiş bir diyette karbonhidratların rolünü tanımlamak. | 4 | Diette lipit, trigliserit, fosfolipit ve kolesterolün rolü hakkında bil vermek. | 5 | Vücutta proteinin rolünü belirlemek. | 6 | Su, vitaminler ve minerallerin sağlıklı bir bünyede fonksiyonlarını değerlendirmek . |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Beslenmeye giriş ve sağlık | yok | yok | 2 | Karbonhidratlar | yok | yok | 3 | Lipitler | yok | yok | 4 | Proteinler, Nükleik Asitler, Enzimler | yok | yok | 5 | Enerji Metabolizması, Hormonlar ve Metabolizma | yok | yok | 6 | Su ve Mineraller | yok | yok | 7 | Vitaminler | yok | yok | 8 | Besin grupları, Katkı Öğeleri | yok | yok | 9 | Besinlerin işlenerek saklanması, içecekler | yok | yok | 10 | Diyet Posası- Diyet lifi | yok | yok | 11 | Bitkisel kimyasallar ve işlevsel besinler Probiyotikler Yemek planlama | yok | yok | 12 | Gebe ve loğusa beslenmesi | yok | yok | 13 | Çocuk beslenmesi | yok | yok |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bütünleme Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Laboratuvar | 4 | 1 | 4 |
Deney | 1 | 1 | 1 |
Gözlem | 3 | 1 | 3 |
Örnek Vaka İncelemesi | 3 | 1 | 3 |
Rapor Hazırlama | 3 | 1 | 3 |
Rapor Sunma | 3 | 2 | 6 |
Proje Hazırlama | 3 | 5 | 15 |
Makale Kritik Etme | 3 | 1 | 3 |
Bireysel Çalışma | 5 | 3 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 5 | 20 |
Performans | 3 | 5 | 15 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 2 | 5 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ6 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|