Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 200401308003 | YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI | Seçmeli | 4 | 8 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
İşletmelerin yapmış olduğu ürün ve hizmet üretimine dair bilgileri edindirmek. Üretim Yönetiminde temel kavramlar, üretim sistemleri ve üretim/işlemler stratejisi, talep tahminleri, ürün tasarımı ve süreç planlaması, toplam kalite yönetimi, tedarik zinciri yönetimi dair edinimler kazandırmak bu dersin amacıdır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Alpaslan DOĞAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | İşletme fonksiyonlarının bir bütünlük içerisinde yürütülmesinde alanında sahip olduğu ileri düzeydeki bilgiyi kullanır. | 2 | İşletmenin fonksiyonlarının yürütülmesiyle ilgili ortaya çıkan öngörülemeyen karmaşık problemleri analiz ederek araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri bulur. | 3 | İşletme uygulamalarını değerlendirerek, mevcut uygulamaların sürekli iyileştirilmesine yönelik öneriler geliştirir. | 4 | İşletme alanındaki yeni uygulamalarda karşılaşılan olası problemleri öngörüp, önleyici stratejiler geliştirir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Üretim yönetimine giriş, üretim modelleri ve sistemleri, kuruluş yeri seçimini etkileyen faktörler ve yer seçim modelleri, süreç tasarımı ve analizi, kesikli ve sürekli üretim sistemlerinde iş yeri düzenleme, verimlilik yönetimi ve iş etüdü, proje yönetimi ve planlama kontrol teknikleri dersin içeriğini oluşturmaktadır. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Üretim Yönetimi Temel Tanım ve Kavramlar | | | 2 | İşletme ve Üretim Sistemi | | | 3 | Üretim Sistemlerinin Tasarımı | | | 4 | Üretim Kararları, Üretim Bölüm Organizasyonu | | | 5 | Üretim Sistemlerinin Analizi | | | 6 | İş Etüdü Kavramı | | | 7 | İş ve İş yeri Düzenlemesi | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Üretim Sistemleri Planlaması, Üretim Sistemlerinin İşletilmesi ve Kontrolü | | | 10 | Talep Tahmini ve Ürün Yönetimi | | | 11 | Kaynak Yönetimi; Enerji, Su, Ham madde, İnsan, Teknoloji | | | 12 | Kapasite Yönetimi | | | 13 | Fabrika Kuruluş Yeri Seçimi | | | 14 | Yerleştirme Düzeni, Fabrika İçi Düzenleme | | | 15 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Ders kitapları:
1. Bülent KOBU, Üretim Yönetimi, İ.Ü. İşletme Fak. Yayın No:260.
Önerilen Kaynaklar (Yardımcı kaynaklar):
1. İsmet BARUTÇUGİL, Üretim Sistemi ve Yönetim Teknikleri, Uludağ Üniversitesi Yayınları.
2. Hulusi DEMİR, Üretim Yönetimi, Aydın Yayınevi.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Örnek Vaka İncelemesi | 4 | 2 | 8 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 5 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 10 | 50 |
Ev Ödevi | 5 | 5 | 25 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ2 | 4 | 3 | 5 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 2 | ÖÇ4 | 3 | 2 | 4 | 2 | 2 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|