Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100100020TEMEL ET BİLİMİSeçmeli474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, etin elde edilmesini, beslenmedeki önemini özelliklerini anlatmak. Karkas verimi ve kalitesi gibi parametreleri tanıtmak, etin yapısında önemli işlevleri olan bileşenleri anlatmak etin işlenmesine yönelik bilgileri geniş bir bakış açısı ile kazandırmak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1öğrenci Et tanımını ve etin histolojik yapısını kavrayabilir
2Etin fiziksel ve kimyasal özelliklerini ve kalitesine etki eden parametreleri kavrayabilir
3Öğrenci etin bileşimini ve beslenme açısından önemini anlayabilir
4Öğrenci et muhafaza ve hijyen yöntemlerini bilir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Etin elde edilmesi, etin fiziksel, kimyasal, duyusal, mikrobiyolojik ve biyokimyasal özellikleri ile muhafaza yöntemlerine yönelik konuları içerir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Ders konularının tanıtımı ve sınav bilgilerixx
2Et bilimine giriş, etin tanımı, histolojik yapısıxx
3Etin fiziksel özellikleri (özgül ağırlık, donma noktası, ısı iletkenliği, su aktivitesi, su bağlama özelliği)
4Etin fiziksel özellikleri (pH değeri, rengi, izoelektrik noktası, et yağının özellikleri, mermerleşme)xx
5Kasaplık hayvan etlerinin ayırt edici özelliklerixx
6Etin kimyasal yapısı (Besinlerin tanımı ve önemi, besinlerin kimyasal yapıları), karbonhidratlarxx
7Proteinler (proteinlerin yapısı, esansiyel ve esansiyel olmayan aminoasitler, proteinlerin sınıflandırılması)xx
8Et proteinlerinin biyolojik değeri, ısıdan etkilenmesi, denatürasyonları, kolloidal durum, vücutta kullanımıxx
9Ders tekrarı ve Ara Sınavxx
10Lipitler (sınıflandırılmaları, etlerde bulunan yağ asitleri, yağların fiziksel özellikleri, sığır ve koyunlarda bulunan yağ asitleri.xx
11Yağların bozulması (oksidasyon, hidrolizasyon, ) etlerde bulunan su ve bulunuş şekilleri,xx
12Vitaminler hakkında genel değerlendirme, ette bulunan vitaminler, iç organlarda bulunan vitaminler, vitamin kayıplarıxx
13Etlerde bulunan mineral maddeler ve enzimlerin değerlendirilmesi.xx
14Genel tekrar ve değerlendirme.xx
15Dönem sonu sınavı
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
-Öztan A. 2010. Et Bilimi ve Teknolojisi (7. Baskı). TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yayınları Yayın No: 1. Ankara. 2-Anar Ş. 2010. Et ve Et Ürünleri Teknolojisi. DORA Yayıncılık. Bursa.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma13030
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma13030
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
Ev Ödevi12828
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)120
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1334334334334334
ÖÇ2334334334334334
ÖÇ3334334334334334
ÖÇ4334334334334334
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr