Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100100014DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİSeçmeli363
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrenci • Duyusal testle ilgi kavramları açıklar • Uygulanan testlerin farklılıklarını açıklar • Uygun değerlendirme skalasını belirler • Ürünlerin lezzet ve tekstürünü etkileyen kriterleri ortaya koyar ve ürün farklılıklarını açıklar Yeni bir ürünün duyusal testini başarı ile yapar
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1I. Duyusal testle ilgi kavramları açıklar
2II. Uygulanan testlerin farklılıklarını açıklar
3III. Uygun değerlendirme skalasını belirler
4IV. Ürünlerin lezzet ve tekstürünü etkileyen kriterleri ortaya koyar ve ürün farklılıklarını açıklar
5V. Yeni bir ürünün duyusal testini başarı ile yapar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
• Duyusal testin kullanımı ve önemi • Testin uygulanması ve panel seçimi • Farklılık testleri • Kalite derecelendirme skalaları • Lezzet profil analizi • Doku profil analizi Tüketici testleri • Duyusal testin kullanımı ve önemi • Testin uygulanması ve panel seçimi • Farklılık testleri • Kalite derecelendirme skalaları • Lezzet profil analizi • Doku profil analizi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Duyusal analizin ilkeleri
2Duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri,
3Duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri,
4Panelist ve panel yerlerinin taşıması gerekli özellikler,
5Panelist seçimi ve eğitimi, duyusal analiz yöntemlerinin seçimi ve farklı gıdalarda uygulanması,
6Uygun formların ve skorlamanın yapılması
7Eşik değerinin belirlenmesi,
8Eşik değerinin belirlenmesi,
9Tekstür analizi
10Renk ve görünüş analizi
11Kabul ve tercih analiz yöntemleri
12Duyusal analiz bulgularının istatistiksel olarak değerlendirilmesi,
13Tanımlayıcı analiz ve gıda tasarımında kullanımı,
14Duyusal analiz tekniklerindeki gelişmeler
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Altuğ, T. 1993. Duyusal Test Teknikleri, E.Ü. Müh. Fak. Ders Kitapları Yayın No: 28
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma13030
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
Ev Ödevi188
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
ÖÇ5               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr