Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0701308115 | DEPOLANMIŞ ÜRÜN HASTALIKLARI | Seçmeli | 4 | 8 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Depolanmış ürünlerde görülen hastalığa neden olan canlı ve cansız hastalık etmenlerinin önemi , taze ve kuru olarak depolanan meyvelerde görülen hastalıklar, yumuşak çekirdekli, sert çekirdekli ve turunçgillerde görülen hastalıklar ve depolanmış ürünlerde görülen hastalıkların mücadelesi |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Tuba GENÇ KESİMCİ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Depo hastalıklarını tanımak | 2 | Mücadele yöntemlerini öğrenerek çözümler aramak | 3 | | 4 | | 5 | | 6 | | 7 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Depoda görülen fungal, viral ve bakteriyel hastalıkların tanımı, - Konukçu bitkiler, hastalık belirtileri, hayat döngüleri - Mücadelede kullanılan kültürel, kimyasal ve biyolojik önlemler |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Depolanmış ürünlerde görülen biyotik ve abiyotik hastalıkların önemi ve Türkiye deki durumu | | | 2 | Depolanacak ürünlerin hasat öncesinde etkili olan faktörler (Bitki çeşidi, iklim ve toprak faktörleri, kültürel önlemler) | | | 3 | Depolanacak ürünlerde hasat zamanı ve hasat sonrası etkili olan faktörler (Hasat zamanı, hasat işlemi vb.) | | | 4 | Depolanacak ürünlerde depolama ve depolama sonrası etkili olan faktörler . | | | 5 | Ürünlerde Hasat Sonrası Meydana Gelen Hastalıklar ve Nedenleri Abiyotik faktörler (Sıcaklı, nem, depo havası) | | | 6 | Biyotik faktörler (Funguslar, bakteriler) | | | 7 | Ara Sınav | | | 8 | Taze olarak depolanan meyvelerde görülen depo hastalıkları; yaş çürüklük, kuru çürüklük, acı çürüklük, kahverengi çürüklük, yeşil çürüklük. | | | 9 | Kurutularak depolanan meyvelerde görülen hastalıklar | | | 10 | Dondurularak depolanan meyvelerde görülen hastalıklar | | | 11 | Konserve olarak depolanan meyvelerde görülen hastalıklar | | | 12 | Yumuşak çekirdekli meyvelerde görülen depo hastalıkları | | | 13 | Taş çekirdekli meyvelerde görülen depo hastalıkları | | | 14 | Turunçgillerde görülen depo hastalıkları | | | 15 | Depolanmış ürün hastalılarının mücadelesi | | | 16 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 6 | 84 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | | 4 | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | 3 | | | | | | | | ÖÇ4 | | | | | | 4 | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | 4 | | | | | ÖÇ6 | | | | | | | | | 5 | | | | ÖÇ7 | | | | | | 5 | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|