Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0701206106SICAK İKLİM SEBZELERİSeçmeli363
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu ders ile; sıcak iklim sebzelerinin genel özelliklerinin verilmesi, bu grup kapsamına giren biber, bamya, domates, fasulye, hıyar, kavun, karpuz, kabak, patlıcan, tatlı mısır ve tatlı patates gibi sebze türlerinin morfolojik özelliklerinin açıklanması, iklim ve toprak özelliklerinin açıklanarak yetiştirme tekniği konularında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doc. Dr. Mustafa ÇİRKA
Öğrenme Çıktıları
1Sıcak iklim sebze kavramını açıklayarak, genel özelliklerini tanımlayabilir
2Sıcak iklim sebzelerinin (biber, bamya, domates, fasulye, hıyar, kavun, karpuz, kabak, patlıcan, tatlı mısır ve tatlı patates) morfolojik özelliklerini (kök, yaprak, çiçek, meyve, tohum vb.) öğrenir
3Bu gruba giren sebzelerin her birinin istediği iklim ve toprak şartları hakkında bir bilgi sahibi olur
4Ayrıca bu sebzelerin nasıl yetiştirildiği ve yetiştirilme sırasında yapılacak bakım işlerini (çapalama, sulama, gübreleme, mücadele vb.) öğrenir ve yapabilir
5Sıcak iklim sebze türlerinin hasat kriterlerinin ne olduğu ve hasadın nasıl yapıldığını öğrenir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Sıcak iklim sebze türleri ve bunların yetiştiriciliği ile ilgili temel ve genel prensiplerin verilmesi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Sıcak iklim sebze türlerinin genel özellikleri
2Biber (Morfolojik özellikleri, iklim istekleri ve yetiştirme tekniği)
3Bamya (Morfolojik özellikleri, iklim istekleri ve yetiştirme tekniği)
4Domates (Morfolojik özellikleri, iklim istekleri)
5Domates (Yetiştirme tekniği)
6Fasulye (Morfolojik özellikleri, iklim istekleri ve yetiştirme tekniği)
7Hıyar (Morfolojik özellikleri, iklim istekleri ve yetiştirme tekniği)
8Ara Sınav
9Kavun (Morfolojik özellikleri, iklim istekleri ve yetiştirme tekniği)
10Karpuz (Morfolojik özellikleri, iklim istekleri ve yetiştirme tekniği)
11Kabak (Morfolojik özellikleri, iklim istekleri ve yetiştirme tekniği)
12Patlıcan (Morfolojik özellikleri, iklim ve yetiştirme tekniği)
13Tatlı Mısır (Morfolojik özellikleri, iklim istekleri ve yetiştirme tekniği)
14Tatlı Patates (Morfolojik özellikleri, iklim istekleri ve yetiştirme tekniği)
15Sıcak iklim sebze türlerinin hasat kriterleri ve hasat şekilleri
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Günay A. 2006. Sebzecilik 1 ve 2. 2.Vural ve ark.2000. Kültür Sebzeleri. E.Ü.Z.F. Bahçe Bitkileri Bölümü-İZMİR
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma14456
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)89
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ12           
ÖÇ2  2         
ÖÇ3           2
ÖÇ4   2  3     
ÖÇ5        2   
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr