Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0701208112YEMEKLİK MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİSeçmeli484
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Kültür mantarı hakkında genel bilgiler verilerek Dünyada ve Türkiye’deki mantar üretimi hakkında bilgi verilmesi, mantarın sistematikteki yeri ve besin değerinin anlaşılması, mantar yetiştirme yerleri ve sistemleri konusunda bilgi verilmesi, mantar yetiştirmek için hazırlanacak kompostun ne olduğu ve nasıl yapıldığı, bu kompost içerisine mantar misellerinin nasıl ekildiği ve üretimin nasıl yapıldığının öğretilmesi, üretim sırasında karşılaşılacak olan hastalık ve zararlıların nasıl önleneceği ve mantar değerlendirme şekilleri konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Kültür mantarının ne olduğu ve günümüzde nerelerde ve hangi miktarda üretildiği konusunda bilgi sahibi olur.
2Mantar yetiştirilecek yerlerin nereleri olduğu ve yetiştirme sistemlerinin nasıl olduğunu bilir.
3Mantar üretiminde kompostun nasıl hazırlandığını, nasıl pastörize edildiğini ve mantar misellerinin nasıl ekildiğini öğrenir ve uygulayabilir.
4Mantar üretim sırasında yapılacak kültürel işlemleri (sulama, havalandırma vb.) bilir.
5Mantarda şapka oluşumunun nasıl olduğunu, hasadın nasıl yapıldığını ve hasat edilen mantarların nasıl değerlendirilebileceğini öğrenir.
6Üretim sırasında karşılaşılabilecek sorunlarla (hastalık, zararlı vb.) nasıl baş edileceğini bilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Yemeklik mantar yetiştiriciliği ile ilgili temel ve genel prensiplerin verilmesi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Kültür mantarı hakkında genel bilgiler, Dünyada ve Türkiye’de kültür mantarı üretimi
2Mantarın sistematikteki yeri, mantarın besin değeri
3Mantar yetiştirme yerleri, mantar yetiştirme sistemleri
4Mantar üretim tekniği, kompost hazırlığı
5Kompostun pastörizasyonu ve olgunlaşma
6Kompostta misel ekimi, misel ön gelişme dönemi
7 Örtü toprağı ve toprak örtümü
8Ara Sınav
9Şapka oluşumu ve hasat dönemi kültürel işlemler
10Hatalık ve zararlılara karşı koruyucu önlemler
11Mantar hastalıkları ve zararlıları
12Mantarın değerlendirme şekilleri
13Mantar üretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları
14Üretim planının hazırlanması ve işgücü kullanımı
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Günay A. 1995. Mantar Yetiştiriciliği. S 477. 2.Günay A. 2006. Sebzecilik 1 ve 2. 3.Vural ve ark.2000. Kültür Sebzeleri. E.Ü.Z.F. Bahçe Bitkileri Bölümü-İZMİR
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma14798
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)146
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ153243354
ÖÇ242234433
ÖÇ333333343
ÖÇ433344443
ÖÇ533434344
ÖÇ644433333
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr