Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0701208111ÖRTÜALTI MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİSeçmeli484
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Sera kavramlarının tanımlanması, seraların mevcut durumu ve sınıflandırılmasının nasıl olduğunu, sera yapılacak yerde dikkat edilmesi gereken koşulların neler olduğu, seralarda yapılması gereken işlemlerin (klima düzenlemesi, toprak hazırlığı, sulama vb.) bilinmesi, serada meyve yetiştiriciliği ile ilgili genel bilgilerin verilmesi ve yetiştiricilik sırasında yapılacak olan işlemlerin neler olduğu (dikim, askıya alma, budama, tozlaşma ve döllenmeye yardım, hastalık ve zararlılar ve bunlarla savaş, hasat ve verim) ve nasıl yapıldığının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Sera kavramını öğrenir
2Seraların mevcut durumunu ve sera çeşitlerini bilir
3Sera yapılacak yerde etki eden faktörleri ve sera kuruluşunda yapılması gereken hususları bilir
4Seralarda yapılacak işlemleri (klima düzenlemesi, toprak hazırlama, sulama vb.) öğrenir
5Bu sebze türlerinin serada yetiştiriciliği sırasında yapılacak işlemleri (dikim, askıya alma, budama, tozlaşma ve döllenmeye yardım, hastalık ve zararlılar ve bunlarla savaş, hasat ve verim) öğrenir ve uygulayabilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Sera ve seracılığın tanımı, seraların sınıflandırılması. Sera yerinin seçimine etki eden faktörler (ekolojik ve ekonomik faktörler). Sera kuruluşu sırasında özen gösterilmesi gereken konular. Sera klima düzenlemesi. Seralarda toprak hazırlama.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Sera ve seracılığın tanımı, seraların sınıflandırılması
2Sera ve seracılığın tanımı, seraların sınıflandırılması
3Sera yerinin seçimine etki eden faktörler (ekolojik ve ekonomik faktörler)
4Sera kuruluşu sırasında özen gösterilmesi gereken konular
5Sera klima düzenlemesi
6Seralarda toprak hazırlama
7Ara Sınavı, Seralarda sulama
8Seralarda meyve yetiştiriciliği ile ilgili genel bilgiler
9Seralarda meyve yetiştiriciliğinde dikim, askıya alma, budama, verim
10Seralarda meyve yetiştiriciliğinde dikim, askıya alma, budama, verim
11Seralarda meyve yetiştiriciliğinde dikim, askıya alma, budama, verim
12Seralarda meyve yetiştiriciliğinde dikim, askıya alma, budama, verim
13Seralarda meyve yetiştiriciliğinde tozlaşma ve döllenmeye yardım, hormon uygulaması, hastalık ve zararlılar ve bunlarla savaş, hasat ve verim
14Seralarda meyve yetiştiriciliğinde tozlaşma ve döllenmeye yardım, hormon uygulaması, hastalık ve zararlılar ve bunlarla savaş, hasat ve verim
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
İlgili Kitap ve Makaleler.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma14684
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)132
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ14  355 5
ÖÇ2 34   54
ÖÇ3 4 444 4
ÖÇ455    54
ÖÇ5 55545 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr