Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0701208110YABANİ VE EGZOTİK MEYVELERSeçmeli484
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, yabani ve ekzotik meyveler (alıç, üvez, dut, kızılcık, yalancı iğde, karayemiş, sandal ağacı, kızamık, iğde, mürver) konusunda öğrencilere temel bilgileri vermektir. Bu amaçla bu türlerin orijini, diğer meyve türlerinde farklılıkları, türlerin dünya üzerinde dağılımı, dünya üretimi, kullanılan çeşitler, ekolojik istekleri (iklim ve toprak istekleri), çoğaltma şekilleri, tozlanma ve döllenme biyolojileri, ıslah çalışmalarında göz önüne alınan hususlar, bahçe tesisi, yönetimi, örtü altı yetiştiricilik gibi konuların verilmesi amaçlanmıştır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Yabani meyveler ve ekzotik meyveler konusunda elde edilen genel bilgileri çiftçilere aktarabilirler.
2Yabani ve ekzotik meyve türlerinin diğer türlerden farklılıkları, yetiştiricilik şekilleri bu dersin temel konularından birisidir. Bu amaçla özellikle modern yetiştiricilik şekilleri konusunda verilecek bilgiler dersin temel konularından birisini oluşturacaktır. Öğrenciler bu bilgileri çiftçilere aktarabilir.
3Telli terbiye sistemi, örtü altı yetiştiriciliği, fide ve fidan üretimi gibi konularındaki bilgilerini çiftçilere aktarabilir.
4Çiftçilerin daha verimli ve daha kaliteli yabani ve ekzotik meyve yetiştirmelerini sağlayabilirler.
5Öğrenciler yabani ve ekzotik meyvelerin fizyolojik özelliklerini kavrar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Yabani ve ekzotik meyvelerin sınıflandırılması ve diğer meyve türlerinden farklılıkları. Yabani ve Ekzotik meyvelerin dünya ekonomisindeki yeri. Alıç Yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak, bahçe yönetimi). Üvez Yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak, bahçe yönetimi). Dut Yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak, bahçe yönetimi). Kızılcık Yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak, bahçe yönetimi). Kızamık Yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak, bahçe yönetimi). Yalancı iğde Yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak, bahçe yönetimi). İğde Yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak, bahçe yönetimi). Karayemiş Yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak, bahçe yönetimi). Sandal ağacı Yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak, bahçe yönetimi). Mürver Yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak, bahçe yönetimi).Yabani ve Ekzotik meyvelerin insane sağlığına etkileri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Yabani ve ekzotik meyvelerin sınıflandırılması ve diğer meyve türlerinden farklılıkları
2Yabani ve Ekzotik meyvelerin dünya ekonomisindeki yeri
3Alıç Yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak, bahçe yönetimi)
4Üvez Yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak, bahçe yönetimi)
5Dut Yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak, bahçe yönetimi)
6Kızılcık Yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak, bahçe yönetimi)
7Kızamık Yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak, bahçe yönetimi)
8Yalancı iğde Yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak, bahçe yönetimi)
9İğde Yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak, bahçe yönetimi)
10Karayemiş Yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak, bahçe yönetimi)
11Sandal ağacı Yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak, bahçe yönetimi)
12Mürver Yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak, bahçe yönetimi)
13Yabani ve Ekzotik meyvelerin insane sağlığına etkileri
14Yabani ve Ekzotik meyvelerin insane sağlığına etkileri
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Agaoglu, Y.S., 1991. Üzümsü Meyveler. Ankara Üniv. Ziraat Fak., Yayın No:67. 210 s., Ankara. N.V. Allen., J. Harrison. 2010. Exotic fruits. Springer Verlag USA.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma14684
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)132
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ144454344
ÖÇ244444344
ÖÇ344443344
ÖÇ444443444
ÖÇ544444344
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr