|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0701207110 | SUBTROPİK İKLİM MEYVE TÜRLERİ | Seçmeli | 4 | 7 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Bu dersin amacı, subtropik meyveler grubuna giren turunçgiller (portakal, mandarin, limon, altıntop) yanında zeytin, çay, kivi, Trabzon hurması, nar, yenidünya, muz konusunda öğrencilere temel bilgileri vermektir. Bu amaçla bu türlerin orijini, diğer meyve türlerinden farklılıkları, türlerin dünya üzerinde dağılımı, dünya üretimi, kullanılan çeşitler, ekolojik istekleri (iklim ve toprak istekleri), çoğaltma şekilleri, tozlanma ve döllenme biyolojileri, ıslah çalışmalarında göz önüne alınan hususlar, bahçe tesisi, yönetimi gibi konuların verilmesi amaçlanmıştır.
| Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | Subtropik meyveler konusunda elde edilen genel bilgileri çiftçilere aktarabilirler | 2 | Subtropik meyve türlerinin diğer türlerden farklılıkları, yetiştiricilik şekilleri bu dersin temel konularından birisidir. Bu amaçla özellikle modern yetiştiricilik şekilleri konusunda verilecek bilgiler dersin temel konularından birisini oluşturacaktır. Öğrenciler bu bilgileri çiftçilere aktarabilir. | 3 | Çiftçilerin daha verimli ve daha kaliteli subtropik meyve yetiştirmelerini sağlayabilirler. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Bu derste öğrenciler subtropik meyve türlerinin yetiştiriciliği konusunda bilgilendirilecektir.
| Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Subtropik meyvelerin sınıflandırılması ve diğer meyve türlerinden farklılıkları | | | 2 | Subtropik meyvelerin dünya ekonomisindeki yeri | | | 3 | Turunçgiller (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu) | | | 4 | Turunçgiller (Ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak) | | | 5 | Turunçgiller (türler ve çoğaltma şekilleri, anaçlar) | | | 6 | Turunçgiller (Bahçe tesisi ve yönetimi) | | | 7 | Muz yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri) | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Kivi yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri, terbiye sistemleri) | | | 10 | Çay yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri)
| | | 11 | Çay yetiştiriciliği (işleme teknikleri, çay ürünleri)
| | | 12 | Zeytin yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri) | | | 13 | Nar yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri) | | | 14 | Trabzon hurması yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri) | | | 15 | Yeni dünya yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri) | | | 16 | Final Sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | 1.Mendilcioğlu, K. 1989. Subtropik İklim Meyveleri. Ege Üniv.Zir. Fak.Yayınları.92 s.
2.Zeytin Yetiştiriciliği. 2003. Hasad.
3.Mendilcioğlu, K. 1990. Subtropik İklim Meyveleri ( Zeytin ). Ege Üniv.Zir. Fak.Yayınları. 43 s.
4.Mendilcioğlu, K, İ. Karaçalı. 1978. Muz. ). Ege Üniv.Zir. Fak.Yayınları. 51 s.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Bireysel Çalışma | 14 | 6 | 84 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 | Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 3 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ2 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 5 | 3 | 3 | ÖÇ3 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|