|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0701206111 | SEBZE OLARAK DEĞERLENDİRİLEN BİTKİLER | Seçmeli | 3 | 6 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Öğrenciye sebze temel kavramlarının öğretilmesi, sebze insan beslenmesi ve ülke ekonomisindeki öneminin açıklanması, sebze yetiştiriciliğinde yapılması gereken çeşitli işlemlerin (ekim, dikim, mekanizasyon, toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele vb.) nasıl, ne zaman ve ne şekilde yapılacağı, yetiştirilen meyve ve sebzelerin hangi şartlarda muhafaza edileceği ve pazarlama aşamasında neler yapılması gerektiğine dair genel bilgilerin verilmesidir. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | Sebze tanımını ve önemini açıklayabilir | 2 | Ülkemizdeki sebze üretim miktarları ve alanları hakkında bilgiye sahip olur | 3 | Sebze yetiştiriciliğinde bir işletmenin nasıl kurulması ve hangi özelliklerde olması konusunda bir fikir sahibi olur | 4 | Sebze yetiştiriciliğinde üretim aşamasında neler yapılması gerektiğini (ekim, dikim, toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele vb.) teori bilgilerinin yanı sıra uygulama olarak yapabilir | 5 | Sebcecilikte bitki koruma hakkında bilgi sahibi olur |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Sebze kavramı, meyve ve sebzeciliğin tarihçesi. Sebze insan beslenmesi ve sağlığı bakımından önemi. Sebzeciliğin ülke ekonomisindeki yeri, ekim dikim alanları ve elde olunan ürün miktarı. Türkiye sebzecilik bölgeleri ve özellikleri. Sebzecilik işletme şekilleri. Ekolojik faktörler (iklim, ışık, sıcaklık, yağış, nem, rüzgar, toprak, yön ve konum). Sebze bahçesinin kurulması. Sebze Mekanizasyon. Sebze yetiştiriciliğinde toprak işleme. Sebze yetiştiriciliğinde Sulama. Sebze yetiştiriciliğinde Gübreleme. Sebze yetiştiriciliğinde Mücadele. Sebze yetiştiriciliğinde Pazarlama. Sebze yetiştiriciliğinde depolama. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Sebze kavramı, meyve ve sebzeciliğin tarihçesi | | | 2 | Sebze insan beslenmesi ve sağlığı bakımından önemi, | | | 3 | Sebzeciliğin ülke ekonomisindeki yeri, ekim dikim alanları ve elde olunan ürün miktarı | | | 4 | Türkiye sebzecilik bölgeleri ve özellikleri | | | 5 | Sebzecilik işletme şekilleri | | | 6 | Ekolojik faktörler (iklim, ışık, sıcaklık, yağış, nem, rüzgar, toprak, yön ve konum) | | | 7 | Ara Sınav, Sebze bahçesinin kurulması | | | 8 | Sebze Mekanizasyon | | | 9 | Sebze yetiştiriciliğinsde Toprak işleme | | | 10 | Sebze yetiştiriciliğinde Sulama | | | 11 | Sebze yetiştiriciliğinde Gübreleme | | | 12 | Sebze yetiştiriciliğinde Mücadele | | | 13 | Sebze yetiştiriciliğinde Pazarlama | | | 14 | Sebze yetiştiriciliğinde depolama | | | 15 | Final sınavı | | | 16 | | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Günay A (2005). Sebze Yetiştiriciliği (Cilt:I), Bornova, İzmir.
Decoteau RD (2000). Vegetable Crops. Prentice-Hall Inc., Upper Saddle River, New Jersey, US. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | Ev Ödevi | 1 | 13 | 13 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 3 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 5 | 2 | ÖÇ5 | 3 | 2 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 4 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|