Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0701206111SEBZE OLARAK DEĞERLENDİRİLEN BİTKİLER Seçmeli363
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrenciye sebze temel kavramlarının öğretilmesi, sebze insan beslenmesi ve ülke ekonomisindeki öneminin açıklanması, sebze yetiştiriciliğinde yapılması gereken çeşitli işlemlerin (ekim, dikim, mekanizasyon, toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele vb.) nasıl, ne zaman ve ne şekilde yapılacağı, yetiştirilen meyve ve sebzelerin hangi şartlarda muhafaza edileceği ve pazarlama aşamasında neler yapılması gerektiğine dair genel bilgilerin verilmesidir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Sebze tanımını ve önemini açıklayabilir
2Ülkemizdeki sebze üretim miktarları ve alanları hakkında bilgiye sahip olur
3Sebze yetiştiriciliğinde bir işletmenin nasıl kurulması ve hangi özelliklerde olması konusunda bir fikir sahibi olur
4Sebze yetiştiriciliğinde üretim aşamasında neler yapılması gerektiğini (ekim, dikim, toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele vb.) teori bilgilerinin yanı sıra uygulama olarak yapabilir
5Sebcecilikte bitki koruma hakkında bilgi sahibi olur
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Sebze kavramı, meyve ve sebzeciliğin tarihçesi. Sebze insan beslenmesi ve sağlığı bakımından önemi. Sebzeciliğin ülke ekonomisindeki yeri, ekim dikim alanları ve elde olunan ürün miktarı. Türkiye sebzecilik bölgeleri ve özellikleri. Sebzecilik işletme şekilleri. Ekolojik faktörler (iklim, ışık, sıcaklık, yağış, nem, rüzgar, toprak, yön ve konum). Sebze bahçesinin kurulması. Sebze Mekanizasyon. Sebze yetiştiriciliğinde toprak işleme. Sebze yetiştiriciliğinde Sulama. Sebze yetiştiriciliğinde Gübreleme. Sebze yetiştiriciliğinde Mücadele. Sebze yetiştiriciliğinde Pazarlama. Sebze yetiştiriciliğinde depolama.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Sebze kavramı, meyve ve sebzeciliğin tarihçesi
2Sebze insan beslenmesi ve sağlığı bakımından önemi,
3Sebzeciliğin ülke ekonomisindeki yeri, ekim dikim alanları ve elde olunan ürün miktarı
4Türkiye sebzecilik bölgeleri ve özellikleri
5Sebzecilik işletme şekilleri
6Ekolojik faktörler (iklim, ışık, sıcaklık, yağış, nem, rüzgar, toprak, yön ve konum)
7Ara Sınav, Sebze bahçesinin kurulması
8Sebze Mekanizasyon
9Sebze yetiştiriciliğinsde Toprak işleme
10Sebze yetiştiriciliğinde Sulama
11Sebze yetiştiriciliğinde Gübreleme
12Sebze yetiştiriciliğinde Mücadele
13Sebze yetiştiriciliğinde Pazarlama
14Sebze yetiştiriciliğinde depolama
15Final sınavı
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Günay A (2005). Sebze Yetiştiriciliği (Cilt:I), Bornova, İzmir. Decoteau RD (2000). Vegetable Crops. Prentice-Hall Inc., Upper Saddle River, New Jersey, US.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma14456
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma188
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Ev Ödevi11313
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ134534333
ÖÇ244335444
ÖÇ343334333
ÖÇ433443452
ÖÇ532223334
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr