Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 160701106103 | PARFÜMERİ BİTKİLERİ | Seçmeli | 3 | 6 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Parfümeri başta olmak üzere, kozmetik sanayiinde yer alan bitkilerin genel olarak tanıtılması, bitkilerin üretim aşamaları dahil, hasat sonrası işlemlerinin ayrıntılı olarak anatılması yapılmaktadır. Özellikle uçucu yağ içeren bitkiler ön planda olduğu için, uçucu yağın tanımlanması, üretimi ve özellikleri anlatılır. Uçucu yağ üretim prosesleri uygulamalı olarak anlatılarak, parfüm, kolonya, kremler, losyonlar vb. ürünlerin üretiminin yaptırılması sağlanır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Doğadan toplanan bitkiler ve tarımı yapılan tarla bitkilerinin tanıma, üretimini yapabilme, mamul ve yarı mamul madde üretebilme yeteneği kazandırır. | 2 | Kozmetikte, parfümeride kullanılan bitkiler hakkında bilgi sahibi olurlar. | 3 | Tıbbi ve aromatik bitkilerin toplanması ve toplandıktan sonra kurutulması ve bozulmadan saklanması hakkında bilgi sahibi olurlar. | 4 | | 5 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Parfüm, parfümeri ve kozmetik terimlerinin açıklanması | | | 2 | Uçucu yağ içeren bitkilerin tanıtılması ve sınıflandırılması | | | 3 | Uçucu yağ kaynaklarından sentetik olanlar ve hayvanların kısaca tanıtılması | | | 4 | Koku gruplarının tanımlanması ve değişkenlikleri | | | 5 | Uçucu yağın tanımı ve önemi | | | 6 | Uçucu yağ içeren bitkilerin gruplandırılması, uçucu yağ üretim süreçlerinin farklılığı | | | 7 | Uçucu yağ üretim tekniklerinin anlatılması ve gösterilmesi | | | 8 | Uçucu yağ üretim tekniklerinden distilasyonun kapsamlı olarak gösterilmesi | | | 9 | Uçucu yağ içeren bitkilerden Lavantanın tanıtımı, üretim süreci | | | 10 | Dönem içi değerlendirme sınavı | | | 11 | Melissa bitkisinin tanıtımı ve üretim süreci | | | 12 | Yağ gülünün tanıtımı ve üretim süreci | | | 13 | Yağ gülünün Türkiye için ekonomik önemi, dünya pazarındaki yeri, üretiminin gerekliliği | | | 14 | Uçucu yağ içeren bazı soğanlı-yumrulu bitkilerin tanıtılması ve üretim süreci | | | 15 | Yasemin bitkisinin tanıtımı ve üretim süreci | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|