Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
160701106103PARFÜMERİ BİTKİLERİSeçmeli363
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Parfümeri başta olmak üzere, kozmetik sanayiinde yer alan bitkilerin genel olarak tanıtılması, bitkilerin üretim aşamaları dahil, hasat sonrası işlemlerinin ayrıntılı olarak anatılması yapılmaktadır. Özellikle uçucu yağ içeren bitkiler ön planda olduğu için, uçucu yağın tanımlanması, üretimi ve özellikleri anlatılır. Uçucu yağ üretim prosesleri uygulamalı olarak anlatılarak, parfüm, kolonya, kremler, losyonlar vb. ürünlerin üretiminin yaptırılması sağlanır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Doğadan toplanan bitkiler ve tarımı yapılan tarla bitkilerinin tanıma, üretimini yapabilme, mamul ve yarı mamul madde üretebilme yeteneği kazandırır.
2Kozmetikte, parfümeride kullanılan bitkiler hakkında bilgi sahibi olurlar.
3Tıbbi ve aromatik bitkilerin toplanması ve toplandıktan sonra kurutulması ve bozulmadan saklanması hakkında bilgi sahibi olurlar.
4
5
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Parfüm, parfümeri ve kozmetik terimlerinin açıklanması
2Uçucu yağ içeren bitkilerin tanıtılması ve sınıflandırılması
3Uçucu yağ kaynaklarından sentetik olanlar ve hayvanların kısaca tanıtılması
4Koku gruplarının tanımlanması ve değişkenlikleri
5Uçucu yağın tanımı ve önemi
6Uçucu yağ içeren bitkilerin gruplandırılması, uçucu yağ üretim süreçlerinin farklılığı
7Uçucu yağ üretim tekniklerinin anlatılması ve gösterilmesi
8Uçucu yağ üretim tekniklerinden distilasyonun kapsamlı olarak gösterilmesi
9Uçucu yağ içeren bitkilerden Lavantanın tanıtımı, üretim süreci
10Dönem içi değerlendirme sınavı
11Melissa bitkisinin tanıtımı ve üretim süreci
12Yağ gülünün tanıtımı ve üretim süreci
13Yağ gülünün Türkiye için ekonomik önemi, dünya pazarındaki yeri, üretiminin gerekliliği
14Uçucu yağ içeren bazı soğanlı-yumrulu bitkilerin tanıtılması ve üretim süreci
15Yasemin bitkisinin tanıtımı ve üretim süreci
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma14456
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11515
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)99
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11
ÖÇ14          
ÖÇ2 4         
ÖÇ3           
ÖÇ4           
ÖÇ5           
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr