Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
180300904107GIDA KİMYASI VE TEKNOLOJİSİSeçmeli243
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıdaların esas bileşenleri ve kimyasal yapıları hakkında bilgi vermek. Gıda prosesleri sırasında bu bileşenlerin değişimlerini incelemek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Ögr. Üyesi Elif Duygu KAYA
Öğrenme Çıktıları
1Gıda Kimyası ve Teknolojisinde kullanılan temek terimleri bilir
2Gıda Kimyası ve Teknolojisinde kullanılan temek terimleri bilir Gıdaların esas bileşenleri olan karbonihdrati protein ve lipitlerin kimyasal yapılarını öğrenir
3Enzimler hakkında bilgi edinir, gıda endüstrisindeki kullanımalanlarını bilir
4Gıdaların işlenmesi ve muhafazası sırasında yapılarında meydana gelen değişiklikler hakkında bilgi sahibi olur
5Vitamin ve mineraller hakkında bilgi edinir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Gıdaların temel bileşenleri olan; Su, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, enzimler, vitaminler, mineraller hakkında bilgi vermek, . Gıdaların hazırlanması, işlenmesi ve muhafazası esnasında bileşiminde oluşan kimyasal değişiklikleri incelemek.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Su kimyası, suyun yapısındaki bağlar, gıdalardaki su, su aktivitesiyokyok
2Karbonhidratlar, monosakkaritler, disakkartiler ve kimyasal yapılarıyokyok
3polisakkaritlerin kimyasal yapıları gıdalardaki önemleriyokyok
4Amino asitlerin yapı ve özellikleriyokyok
5Proteinlerin yapısı, sınıflandırılması, fonksiyonlarıyokyok
6Protein denatürasyonu, protein su etkileşimleri, gıdalarda bulunan bazı proteinleyokyok
7Enzimlerin temel özellikleriyokyok
8enzim kinetiğiyokyok
9Gıda Endüstrisinde kullanılan enzimleryokyok
10Vitaminlerin yapısı, sınıflandırılması ve canlılardaki önemiyokyok
11Mineraller ve özellikleriyokyok
12Gıdaların hazırlanması, saklanması ve işlenmesi sırasında bileşiminde meydana gelen değişiklikleryokyok
13Gıdalarda pigmentler, fenolik bileşenler, flavanoidler, antosiyaninleryokyok
14konu tekrarıyokyok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
WANG, D., LIN, H.,J KAN, İ., LIU, W., ZENG, X., SHENGRONG SHEN (Edited) .FOOD CHEMISTRY. 2012 Saldamlı, İ.,( Edited); “Gıda Kimyası” , Hacettepe Üniversitesi yayınları.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14114
Beyin Fırtınası14114
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Ev Ödevi717
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)86
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1434434333333323
ÖÇ2434434333333323
ÖÇ3344434333333324
ÖÇ4434434333333324
ÖÇ5334434323332323
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr