Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
190400306106FİNANSAL PİYASALARI KURULU VE ENSTRUMANLARISeçmeli364
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu derste yerel ve uluslararası finansal kurumlar ve piyasalar ekonomik ve teorik boyutlarıyla incelenmektedir. Ders kapsamında finansal kurumların işlevleri, modern bankacılık, sigortacılık ve yatırım kurumları ile bu kurumların sağladığı hizmetler ve özellikle kullanılan yeni ürünler ve araçlara değinilecektir. Firmalar ve kişilerin, bankacılık ve para piyasası faaliyetleri ile finansman sağlaması günümüz finans dünyasında artık yeterli değildir ve firmalar sermaye piyasalarına açılarak farklı borsalarda işlem görmek istemektedir. Bu nedenle menkul kıymet ve vadeli işlemler borsalarının sistem içerisinde sağladığı kazanımlara da ders içeriğinde geniş olarak yer verilmiştir. Piyasaların serbestleşmesi ve finansal araçların karmaşıklaşması, finansal sistemin maruz kaldığı riskleri hem azaltmakta hem de artırmaktadır. Pazar riski, faiz oranı riski, likidite riski vs. gibi sistematik risklerin finansal kurumlara etkileri ve bu risklerin ölçülmesi için kurulan temel ekonometrik modeller de ayrıca ders içerisinde ortaya konacak ve finansal kurumların piyasalardaki dalgalanmalar karşısında neler yapması gerektiği öğrenciler ile birlikte tartışılacaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üy. Duygu ARSLANTÜRK ÇÖLLÜ
Öğrenme Çıktıları
1Bu ders bitiminde öğrenci, finansal kurumları ve araçları öğrenecek ve Türkiye’deki uygulamaları ayrıntılı olarak anlama yeteneğine sahip olacaktır.
2Piyasa dinamiklerini algılayabilecek ve bilimsel olarak yorumlayabilecek düzeye gelecektir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Haftalık Plan: Hafta-1 Giriş Finansal varlıklar ve piyasaların sınıflandırılması, finansal piyasaların rolü, piyasa katılımcıları, global trendler Hafta-2 Finansal Kurumlar, Finansal Aracılar ve Varlıklar Finansal kurumların tanıtılması, finansal aracılık işlemleri, varlık/borç yönetimi, mevcut yasal düzenlemeler Hafta -3 Mevduat Kurumları Ticari bankacılık, yatırım kurumları ve kredi birlikleri. Mevduat kabul eden kurumların yapı, büyüklük, performans, yeni düzenlemeler vb. faktörler açısından incelenmesi, Türk Bankacılık Sistemi Hafta -4 Merkez Bankaları ve Para Politikası Merkez bankalarının amacı, kullanılan para politikası araçları ve para otoriterliğinin tartışılması Fed, TCMB ve diğer ülke merkez bankalarının incelenmesi Hafta -5 Sigorta Şirketleri Sigortacılık sistemi, sigorta şirketlerinin türleri ve ürünleri, prim hesaplamaları, SGK Hafta -6 Yatırım Şirketleri Yatırım ve kalkınma bankacılığı, yatırım fonları, hedge fonlar ve bireysel emeklilik fonlarını yönetimi Hafta -7 Birincil Piyasalar Halka arz süreci Hafta -8 İkincil Piyasalar Menkul kıymet ve mal borsalarının özellikleri, yapıları ve hisse senedi piyasasında etkinlik problemi IMKB ve diğer büyük dünya borsalarının incelenmesi Hafta -9 Türev Araçlar Piyasası Vadeli işlemler ve opsiyon borsaları, futures, forward, opsiyon, swap vb. araçların tanıtılması ve matematiksel değerlenme süreci Hafta -10 Varlık Fiyatlama Modelleri ve Faiz Oranlarının Belirlenmesi Finansal varlıkların özellikleri ve fiyatlama mekanizmaları, vade yapısı, risk-getiri modelleri Hafta -11 Finansal kurumların karşılaştığı riskler: Faiz oranı riski, kredi riski, piyasa riski, bilanço dışı kalemlerden kaynaklanan risk, döviz kuru riski, ülke ve devlet riski, teknoloji ve faaliyet riski, likidite riski, iflas riski, hedging (riskten korunma) yaklaşımı Hafta -12 Faiz Oranı Riski Yeniden fiyatlama modeli, durasyon, banka stres testleri vb. Hafta -13 Kredi Riski Modelleri Kredi türleri, kredi riskinin modellenmesi, RAROC yaklaşımı, Basel 1-2-3 ve IBS standartları Hafta -14 Pazar Riskinin Değerlendirilmesi RiskMetrics, VaR, Simulasyon ile Pazar riskinin modellenmesi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Haftalık Plan: Hafta-1 Giriş Finansal varlıklar ve piyasaların sınıflandırılması, finansal piyasaların rolü, piyasa katılımcıları, global trendler Hafta-2 Finansal Kurumlar, Finansal Aracılar ve Varlıklar Finansal kurumların tanıtılması, finansal aracılık işlemleri, varlık/borç yönetimi, mevcut yasal düzenlemeler Hafta -3 Mevduat Kurumları Ticari bankacılık, yatırım kurumları ve kredi birlikleri. Mevduat kabul eden kurumların yapı, büyüklük, performans, yeni düzenlemeler vb. faktörler açısından incelenmesi, Türk Bankacılık Sistemi Hafta -4 Merkez Bankaları ve Para Politikası Merkez bankalarının amacı, kullanılan para politikası araçları ve para otoriterliğinin tartışılması Fed, TCMB ve diğer ülke merkez bankalarının incelenmesi Hafta -5 Sigorta Şirketleri Sigortacılık sistemi, sigorta şirketlerinin türleri ve ürünleri, prim hesaplamaları, SGK Hafta -6 Yatırım Şirketleri Yatırım ve kalkınma bankacılığı, yatırım fonları, hedge fonlar ve bireysel emeklilik fonlarını yönetimi Hafta -7 Birincil Piyasalar Halka arz süreci Hafta -8 İkincil Piyasalar Menkul kıymet ve mal borsalarının özellikleri, yapıları ve hisse senedi piyasasında etkinlik problemi IMKB ve diğer büyük dünya borsalarının incelenmesi Hafta -9 Türev Araçlar Piyasası Vadeli işlemler ve opsiyon borsaları, futures, forward, opsiyon, swap vb. araçların tanıtılması ve matematiksel değerlenme süreci Hafta -10 Varlık Fiyatlama Modelleri ve Faiz Oranlarının Belirlenmesi Finansal varlıkların özellikleri ve fiyatlama mekanizmaları, vade yapısı, risk-getiri modelleri Hafta -11 Finansal kurumların karşılaştığı riskler: Faiz oranı riski, kredi riski, piyasa riski, bilanço dışı kalemlerden kaynaklanan risk, döviz kuru riski, ülke ve devlet riski, teknoloji ve faaliyet riski, likidite riski, iflas riski, hedging (riskten korunma) yaklaşımı Hafta -12 Faiz Oranı Riski Yeniden fiyatlama modeli, durasyon, banka stres testleri vb. Hafta -13 Kredi Riski Modelleri Kredi türleri, kredi riskinin modellenmesi, RAROC yaklaşımı, Basel 1-2-3 ve IBS standartları Hafta -14 Pazar Riskinin Değerlendirilmesi RiskMetrics, VaR, Simulasyon ile Pazar riskinin modellenmesi.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1) Foundations of Financial Markets and Institutions of Fabozzi, Modigliani and Jones, Fourth Edition (Kitabın slaytları kullanılacaktır.)
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bütünleme Sınavı224
Gözlem5210
Okuma5315
Rapor14342
Ev Ödevi14342
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)116
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14
ÖÇ155544444444444
ÖÇ255544444444444
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr