Description of Individual Course Units
Course Unit CodeCourse Unit TitleType of Course UnitYear of StudySemesterNumber of ECTS Credits
0100100023BUTTER TECHNOLOGYElective474
Level of Course Unit
First Cycle
Objectives of the Course
After completing this course student will be able to; • know the butter manufacturing steps and methods. put out solutions to problems related to butter during production.
Name of Lecturer(s)
Learning Outcomes
1I. Tereyağının tanımını, bileşimini ve tarihçesini bilir ve açıklar.
2II. Tereyağı işlemede kullanılabilecek hammadde ve özelliklerini tanımlar ve açıklar.
3IV. Geleneksel yöntemle tereyağı işleme basamaklarını ayrıntılı olarak bilir ve açıklar.
4VI. Tereyağında meydana gelebilecek kusurları ve nedenlerini bilir ve açıklar ve çözüm önerileri getirir.
5III. Tereyağı yapımında kullanılan starter kültürleri tanımlar ve özelliklerini açıklar.
Mode of Delivery
Evening Education
Prerequisites and co-requisities
None
Recommended Optional Programme Components
None
Course Contents
1 • Definition and composition of butter 2 • Raw materials used in butter manufacturing 3 • Starter culture 4 • Traditional butter manufacture methods, 5 • Continuous butter manufacture methods 6 Butter defects 7 • Definition and composition of butter 8 • Raw materials used in butter manufacturing 9 • Starter culture 10 • Traditional butter manufacture methods, 11 • Continuous butter manufacture methods 12 Butter defects 13 • Definition and composition of butter 14 • Raw materials used in butter manufacturing
Weekly Detailed Course Contents
WeekTheoreticalPracticeLaboratory
1Tereyağının Tanım ve sınıflandırılması
2Krema tanım, özellikleri ve eldesi
3Kremanın standardizasyonu ve olgunlaşması
4Kremanın yayıklanması ve tereyağı oluşturulması
5Tereyağının yıkanması ve nem içeriğinin
6Tereyağının yoğurulması
7Tereyağının tuzlanması
8Ders Tekrarı ve Ara sınav
9Sürekli Tereyağ üretim teknolojisi
10Yayık altı eldesi ,özellikleri ve değerlendirilmesi
11Tereyağının ambalajlanması ve depolanması
12Tereyağının fiziksel ,kimyasal ve biyolojik özellikleri
13Tereyağının kusurları
14Tereyağında bazı önemli analiz yöntemleri
15
16
Recommended or Required Reading
Milk Products Technologies, 1996, Tekinşen, O.C., Selçuk Univ. Press, Konya. Butter Technologies, Tavlaş Hocalar, B.,
Planned Learning Activities and Teaching Methods
Assessment Methods and Criteria
Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
End Of Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
SUM0
Language of Instruction
Work Placement(s)
None
Workload Calculation
ActivitiesNumberTime (hours)Total Work Load (hours)
Midterm Examination111
Final Examination111
Self Study13030
Individual Study for Mid term Examination13030
Individual Study for Final Examination13030
Homework12828
TOTAL WORKLOAD (hours)120
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
PO
1
PO
2
PO
3
PO
4
PO
5
PO
6
PO
7
PO
8
PO
9
PO
10
PO
11
PO
12
PO
13
PO
14
PO
15
LO1               
LO2               
LO3               
LO4               
LO5               
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr