Description of Individual Course Units
Course Unit CodeCourse Unit TitleType of Course UnitYear of StudySemesterNumber of ECTS Credits
0100100022CHEESE TECHNOLOGYElective484
Level of Course Unit
First Cycle
Objectives of the Course
After completing this course student will be able to; • knows the basic principles of cheese making. solve problems related to cheese during production
Name of Lecturer(s)
Learning Outcomes
1A’dan Z’ye Peynir Teknolojisi I-II, Üçüncü, M., Meta Basım, İzmir.
2III. Çeşitli özelliklerine ve yasal standartlara göre peynirleri sınıflandırır.
3X. Peynirin olgunlaşma ve depolanmasında meydana gelebilecek dönüşüm ve değişimleri bilir ve açıklar.
4VI. Sütün pıhtılaşma mekanizmalarını bilir ve açıklar.
5IX. Pıhtılaşma bitiminin kontrolünü ve pıhtının işlenmesini bilir ve açıklar.
Mode of Delivery
Evening Education
Prerequisites and co-requisities
None
Recommended Optional Programme Components
None
Course Contents
1 • Introduction 2 • Definition of cheese 3 • Nutritive values of cheese 4 • Classification of cheese 5 • Raw materials used in cheese manufacturing 6 • Casein and globular whey proteins 7 • Coagulation mechanisms of milk 8 • Pretreatment of raw milk 9 • Coagulation of milk with rennet 10 • Treatment of coagulum 11 • Ripening and storing of cheese 12 Cheese defects 13 • Introduction 14 • Definition of cheese
Weekly Detailed Course Contents
WeekTheoreticalPracticeLaboratory
1Peynire işlenecek Süte Uygulanan Ön işlemler
2Peynire işlenecek Süte Uygulanan Ön işlemler Maya miktarının belirlenmesi
3Ambalajlama ve depolama Erzincan Tulum peyniri üretimi
4Erzincan Tulum peyniri üretimi İzmir Tulum peyniri üretimi
5İzmir Tulum peyniri üretimi Tulum Peynirlerinin Ambalajlaması ve Depolanması
6Taze kaşar peynir üretimi
7Ders Tekrarı ve Ara Sınav
8Ders Tekrarı ve Ara Sınav
9Taze kaşar peynir üretimi Olgun kaşar peyniri üretimi
10Taze kaşar peynir üretimi Olgun kaşar peyniri üretimi
11Eritme Peyniri Karışımının Hazırlanması
12Karışımın pişirilmesi Ambalajlama
13Eritme Peynirinin Depolanması Peynir altı suyundan pıhtı eldesi
14Lor peynirinin İşlenmesi Lor peynirinin ambalajlanması ve depolanmas
15
16
Recommended or Required Reading
Cheese Technology I-II, Üçüncü, M., Meta Press, İzmir.
Planned Learning Activities and Teaching Methods
Assessment Methods and Criteria
Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
End Of Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
SUM0
Language of Instruction
Work Placement(s)
None
Workload Calculation
ActivitiesNumberTime (hours)Total Work Load (hours)
Midterm Examination111
Final Examination111
Self Study13030
Individual Study for Mid term Examination13030
Individual Study for Final Examination13030
Homework12828
TOTAL WORKLOAD (hours)120
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
PO
1
PO
2
PO
3
PO
4
PO
5
PO
6
PO
7
PO
8
PO
9
PO
10
PO
11
PO
12
PO
13
PO
14
PO
15
LO1               
LO2               
LO3               
LO4               
LO5               
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr