Course Unit Code | Course Unit Title | Type of Course Unit | Year of Study | Semester | Number of ECTS Credits | 0100100022 | CHEESE TECHNOLOGY | Elective | 4 | 7 | 4 |
|
Level of Course Unit |
First Cycle |
Objectives of the Course |
After completing this course student will be able to;
• knows the basic principles of cheese making.
solve problems related to cheese during production
|
Name of Lecturer(s) |
|
Learning Outcomes |
1 | A’dan Z’ye Peynir Teknolojisi I-II, Üçüncü, M., Meta Basım, İzmir. | 2 | III. Çeşitli özelliklerine ve yasal standartlara göre peynirleri sınıflandırır. | 3 | X. Peynirin olgunlaşma ve depolanmasında meydana gelebilecek dönüşüm ve değişimleri bilir ve açıklar. | 4 | VI. Sütün pıhtılaşma mekanizmalarını bilir ve açıklar. | 5 | IX. Pıhtılaşma bitiminin kontrolünü ve pıhtının işlenmesini bilir ve açıklar. |
|
Mode of Delivery |
Evening Education |
Prerequisites and co-requisities |
None |
Recommended Optional Programme Components |
None |
Course Contents |
1 • Introduction
2 • Definition of cheese
3 • Nutritive values of cheese
4 • Classification of cheese
5 • Raw materials used in cheese manufacturing
6 • Casein and globular whey proteins
7 • Coagulation mechanisms of milk
8 • Pretreatment of raw milk
9 • Coagulation of milk with rennet
10 • Treatment of coagulum
11 • Ripening and storing of cheese
12 Cheese defects
13 • Introduction
14 • Definition of cheese
|
Weekly Detailed Course Contents |
|
1 | Peynire işlenecek Süte Uygulanan Ön işlemler
| | | 2 | Peynire işlenecek Süte Uygulanan Ön işlemler
Maya miktarının belirlenmesi | | | 3 | Ambalajlama ve depolama
Erzincan Tulum peyniri üretimi | | | 4 | Erzincan Tulum peyniri üretimi
İzmir Tulum peyniri üretimi | | | 5 | İzmir Tulum peyniri üretimi
Tulum Peynirlerinin Ambalajlaması ve Depolanması | | | 6 | Taze kaşar peynir üretimi | | | 7 | Ders Tekrarı ve Ara Sınav | | | 8 | Ders Tekrarı ve Ara Sınav | | | 9 | Taze kaşar peynir üretimi
Olgun kaşar peyniri üretimi | | | 10 | Taze kaşar peynir üretimi
Olgun kaşar peyniri üretimi | | | 11 | Eritme Peyniri Karışımının Hazırlanması | | | 12 | Karışımın pişirilmesi
Ambalajlama | | | 13 | Eritme Peynirinin Depolanması
Peynir altı suyundan pıhtı eldesi | | | 14 | Lor peynirinin İşlenmesi
Lor peynirinin ambalajlanması ve depolanmas | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Recommended or Required Reading |
Cheese Technology I-II, Üçüncü, M., Meta Press, İzmir. |
Planned Learning Activities and Teaching Methods |
|
Assessment Methods and Criteria | | Language of Instruction | | Work Placement(s) | None |
|
Workload Calculation |
|
Midterm Examination | 1 | 1 | 1 |
Final Examination | 1 | 1 | 1 |
Self Study | 1 | 30 | 30 |
Individual Study for Mid term Examination | 1 | 30 | 30 |
Individual Study for Final Examination | 1 | 30 | 30 |
Homework | 1 | 28 | 28 |
|
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes |
|
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|