Description of Individual Course Units
Course Unit CodeCourse Unit TitleType of Course UnitYear of StudySemesterNumber of ECTS Credits
0100100016PRINCIPLES OF NUTRITIONElective363
Level of Course Unit
First Cycle
Objectives of the Course
At the end of this course student will be able to; Understand basic of nutrient need and biochemical principles of nutrient processing
Name of Lecturer(s)
Learning Outcomes
1I. Beslenme ile ilgili temel kavramları, beslenmenin önemini ve yeterli ve dengeli beslenme kavramlarını tanımlar ve açıklar.
2II. Organik ve inorgaink besin öğelerini bilir ve açıklar
3III. Enerji birimi ve gereksinimini, besinlerin enerji değerlerini, vücudun enerji dengesini ve enerji dengesizliği sorunlarını bilir ve açıklar.
4IV. Başlıca besin gruplarını ve beslenmedeki yerlerini açıklar
5V Gıda zehirlenmeleri ve gıda alerjilerini tanımlar ve açıklar
Mode of Delivery
Evening Education
Prerequisites and co-requisities
None
Recommended Optional Programme Components
None
Course Contents
1 • Introduction 2 • Grouping of nutrients and functions 3 • Energy value of nutrient, energy needs 4 • The main nutrient groups 5 • Nutrition in specific conditions 6 • Nutrition education 7 Food poisoning, Food allergy 8 • Introduction 9 • Grouping of nutrients and functions 10 • Energy value of nutrient, energy needs 11 • The main nutrient groups 12 • Nutrition in specific conditions 13 • Nutrition education 14 Food poisoning, Food allergy
Weekly Detailed Course Contents
WeekTheoreticalPracticeLaboratory
1Beslenme ve sağlık-toplum ilişkisi, dengeli beslenme ilkeleri, yetersiz ve dengesiz beslenme sorunları
2Karbonhidratlar: Şekilleri, sindirimi ve emilmesi depolanması, kullanılması
3Karbonhidratlar: Görevleri, günlük karbonhidrat ihtiyacı, eksikliği, şeker dışındaki taçlandırıcılar. Gıda formları ve beslenme alışkanlıkları
4Proteinler: Şekilleri, sindirimi ve emilmesi depolanması, kullanılması
5Proteinler Görevleri, günlük protein ihtiyacı, eksikliği, şeker dışındaki taçlandırıcılar. Gıda formları ve beslenme alışkanlıkları
6Lipidler, yağların fonksiyonları, yağ ihtiyacı, yağ asitleri, yağların sindirimi, emilmesi, kanda taşınması.
7Lipidler, yağların fonksiyonları, yağ ihtiyacı, yağ asitleri, yağların sindirimi, emilmesi, kanda taşınması.
8Enerji metabolizması
9Vitaminler ve beslenme açısından önemleri.
10Vitamin yetersizlikleri
11Su ve beslenme açısından önemi
12Mineraller ve beslenme açısından önemi
13Besinlerin hazırlanması sırasında oluşan kayıpların önlenmesi
14Toplu beslenme yapan kuruluşların tanımı ve özellikleri, gıda kalite kontrol uygulamaları standardizasyonu
15
16
Recommended or Required Reading
Baysal, A. (2007).General Nutrition. Hatiboğlu Press, Ankara. Sencer, E. (2005) Nutrition. İstanbul Medikal Press, İstanbul.
Planned Learning Activities and Teaching Methods
Assessment Methods and Criteria
Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
End Of Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
SUM0
Language of Instruction
Work Placement(s)
None
Workload Calculation
ActivitiesNumberTime (hours)Total Work Load (hours)
Midterm Examination111
Final Examination122
Self Study12020
Individual Study for Mid term Examination12020
Individual Study for Final Examination13030
Homework11717
TOTAL WORKLOAD (hours)90
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
PO
1
PO
2
PO
3
PO
4
PO
5
PO
6
PO
7
PO
8
PO
9
PO
10
PO
11
PO
12
PO
13
PO
14
PO
15
LO1               
LO2               
LO3               
LO4               
LO5               
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr