Description of Individual Course Units
Course Unit CodeCourse Unit TitleType of Course UnitYılSemesterNumber of ECTS Credits
0100100014SENSORY ANALYSIS TECHNIQUESElective363
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
After completing this course, student will be able to; • Explain concepts in sensory testing • Explain the differences in possible tests • Determine the appropriate assessment scale • Sets out the criteria of flavor and texture and explain the differences in the evaluated products Successfully apply sensory testing to a new product
Name of Lecturer(s)
Learning Outcomes
1I. Duyusal testle ilgi kavramları açıklar
2II. Uygulanan testlerin farklılıklarını açıklar
3III. Uygun değerlendirme skalasını belirler
4IV. Ürünlerin lezzet ve tekstürünü etkileyen kriterleri ortaya koyar ve ürün farklılıklarını açıklar
5V. Yeni bir ürünün duyusal testini başarı ile yapar
Mode of Delivery
Evening Education
Prerequisites and co-requisities
None
Recommended Optional Programme Components
None
Dersin İçeriği
• The importance and use of sensory evaluation in the food industry • Application of tests and panelist selection • Difference tests • Quality rating scales • Flavor profile analysis • Texture profile analysis Consumer testing • The importance and use of sensory evaluation in the food industry • Application of tests and panelist selection • Difference tests • Quality rating scales • Flavor profile analysis • Texture profile analysis Consumer testing
Weekly Detailed Course Contents
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Duyusal analizin ilkeleri
2Duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri,
3Duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri,
4Panelist ve panel yerlerinin taşıması gerekli özellikler,
5Panelist seçimi ve eğitimi, duyusal analiz yöntemlerinin seçimi ve farklı gıdalarda uygulanması,
6Uygun formların ve skorlamanın yapılması
7Eşik değerinin belirlenmesi,
8Eşik değerinin belirlenmesi,
9Tekstür analizi
10Renk ve görünüş analizi
11Kabul ve tercih analiz yöntemleri
12Duyusal analiz bulgularının istatistiksel olarak değerlendirilmesi,
13Tanımlayıcı analiz ve gıda tasarımında kullanımı,
14Duyusal analiz tekniklerindeki gelişmeler
15
16
Recommended or Required Reading
Altuğ, T. 1993. Duyusal Test Teknikleri, E.Ü. Müh. Fak. Ders Kitapları Yayın No: 28.
Planned Learning Activities and Teaching Methods
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
None
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Midterm Examination111
Final Examination111
Self Study13030
Individual Study for Mid term Examination12020
Individual Study for Final Examination13030
Homework188
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
ÖÇ5               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr