Course Unit Code | Course Unit Title | Type of Course Unit | Year of Study | Semester | Number of ECTS Credits | 0100100023 | BUTTER TECHNOLOGY | Elective | 4 | 8 | 4 |
|
Level of Course Unit |
First Cycle |
Objectives of the Course |
After completing this course student will be able to;
• know the butter manufacturing steps and methods.
put out solutions to problems related to butter during production.
|
Name of Lecturer(s) |
|
Learning Outcomes |
1 | I. Tereyağının tanımını, bileşimini ve tarihçesini bilir ve açıklar. | 2 | II. Tereyağı işlemede kullanılabilecek hammadde ve özelliklerini tanımlar ve açıklar. | 3 | IV. Geleneksel yöntemle tereyağı işleme basamaklarını ayrıntılı olarak bilir ve açıklar. | 4 | VI. Tereyağında meydana gelebilecek kusurları ve nedenlerini bilir ve açıklar ve çözüm önerileri getirir. | 5 | III. Tereyağı yapımında kullanılan starter kültürleri tanımlar ve özelliklerini açıklar. |
|
Mode of Delivery |
Daytime Class |
Prerequisites and co-requisities |
None |
Recommended Optional Programme Components |
None |
Course Contents |
1 • Definition and composition of butter
2 • Raw materials used in butter manufacturing
3 • Starter culture
4 • Traditional butter manufacture methods,
5 • Continuous butter manufacture methods
6 Butter defects
7 • Definition and composition of butter
8 • Raw materials used in butter manufacturing
9 • Starter culture
10 • Traditional butter manufacture methods,
11 • Continuous butter manufacture methods
12 Butter defects
13 • Definition and composition of butter
14 • Raw materials used in butter manufacturing
|
Weekly Detailed Course Contents |
|
1 | Tereyağının Tanım ve sınıflandırılması
| | | 2 | Krema tanım, özellikleri ve eldesi
| | | 3 | Kremanın standardizasyonu ve olgunlaşması
| | | 4 | Kremanın yayıklanması ve tereyağı oluşturulması | | | 5 | Tereyağının yıkanması ve nem içeriğinin
| | | 6 | Tereyağının yoğurulması
| | | 7 | Tereyağının tuzlanması
| | | 8 | Ders Tekrarı ve Ara sınav
| | | 9 | Sürekli Tereyağ üretim teknolojisi
| | | 10 | Yayık altı eldesi ,özellikleri ve değerlendirilmesi
| | | 11 | Tereyağının ambalajlanması ve depolanması
| | | 12 | Tereyağının fiziksel ,kimyasal ve biyolojik özellikleri
| | | 13 | Tereyağının kusurları | | | 14 | Tereyağında bazı önemli analiz yöntemleri | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Recommended or Required Reading |
Milk Products Technologies, 1996, Tekinşen, O.C., Selçuk Univ. Press, Konya.
Butter Technologies, Tavlaş Hocalar, B.,
|
Planned Learning Activities and Teaching Methods |
|
Assessment Methods and Criteria | | Language of Instruction | | Work Placement(s) | None |
|
Workload Calculation |
|
Midterm Examination | 1 | 1 | 1 |
Final Examination | 1 | 1 | 1 |
Self Study | 1 | 30 | 30 |
Individual Study for Mid term Examination | 1 | 30 | 30 |
Individual Study for Final Examination | 1 | 30 | 30 |
Homework | 1 | 28 | 28 |
|
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes |
|
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|